Co potrzeba:
- 40 dag pieczarek średniej wielkości,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 pory,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- Majonez,
- Sól,
- ½ łyżeczki pieprzu,
Wykonanie:
Pieczarki obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut, a po wystudzeniu kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Pory kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do osobnej miski, solimy ok. ½ łyżeczki soli i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odciskamy i przekładamy do pieczarek. Dodajemy jajka pokrojone w kostkę i odsączoną kukurydzę. Fasolkę przekładamy na sitko, przepłukujemy zimną wodą, odsączamy i dodajemy do reszty. Posypujemy pieprzem, mieszamy delikatnie. Dodajemy ok. 3 łyżki czubate majonezu, mieszamy delikatnie, próbujemy. Jeśli dla Was jest za mało słone, to dosypcie szczyptę soli.
Smacznego :))
pieczarki, czerwona fasola, por, jajka, majonez, kukurydza
Robię podobną sałatkę - jest bardzo smaczna : )
OdpowiedzUsuń