Śledzie z cebulą w oleju

Śledzie z cebulą w oleju


Te śledzie robi moja mama na każde możliwe okazje, są najlepsze na świecie, lekko winne i delikatne

Co potrzeba:

  • 6 płatów śledzi,

  • 2 średnie cebule,

  • 1 liść laurowy,

  • 5 ziaren ziela angielskiego,

  • 1 płaska łyżeczka gorczycy,

  • Sok z ½ cytryny,

  • Olej

Wykonanie:

Śledzie moczymy, jeśli są słone w wodzie, kilkakrotnie zmieniając wodę, ale nie do całkowitego odsolenia, a następnie kroimy w paski szerokości ok. 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Dzielimy ją na trzy części. Do dużego słoika kładziemy pierwszą część cebuli, kropimy ją odrobiną soku z cytryny, dodajemy 2 ziarna ziela angielskiego. Na to kładziemy połowę śledzi. Następnie dajemy drugą część cebuli, kropimy sokiem z cytryny i dajemy resztę śledzi. Na wierzch dajemy resztę cebuli, dużo soku z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę i zalewamy wszystko olejem w takiej ilości, żeby wszystkie składniki były zakryte. Najlepsze na następy dzień.

Smacznego :))

matiasy

3 komentarze:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1