Te śledzie robi moja mama na każde możliwe okazje, są najlepsze na świecie, lekko winne i delikatne
Co potrzeba:
- 6 płatów śledzi,
- 2 średnie cebule,
- 1 liść laurowy,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1 płaska łyżeczka gorczycy,
- Sok z ½ cytryny,
- Olej
Wykonanie:
Śledzie moczymy, jeśli są słone w wodzie, kilkakrotnie zmieniając wodę, ale nie do całkowitego odsolenia, a następnie kroimy w paski szerokości ok. 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Dzielimy ją na trzy części. Do dużego słoika kładziemy pierwszą część cebuli, kropimy ją odrobiną soku z cytryny, dodajemy 2 ziarna ziela angielskiego. Na to kładziemy połowę śledzi. Następnie dajemy drugą część cebuli, kropimy sokiem z cytryny i dajemy resztę śledzi. Na wierzch dajemy resztę cebuli, dużo soku z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę i zalewamy wszystko olejem w takiej ilości, żeby wszystkie składniki były zakryte. Najlepsze na następy dzień.
Smacznego :))
matiasy
I to lubię. Klasyka. Nieskomplikowane. Na każdą okazję.
OdpowiedzUsuńTakie są najlepsze.😋
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% :))
Usuń