Białe bułki z sezamem

Białe bułki z sezamem


Te bułki mają w składzie gotowanego ziemniaka, dzięki czemu są bardzo delikatne i długo zachowują świeżość

Wykonanie:

  • 1 duży ziemniak,

  • 600 g mąki pszennej tortowej,

  • 1 łyżka cukru trzcinowego,

  • 1 jajko,

  • 25 g świeżych drożdży,

  • 3 łyżki masła,

  • 2 płaskie łyżeczki soli,

  • Ziarno sezamu do posypania

Wykonanie:

Ziemniaka obieramy, kroimy w większą kostkę i gotujemy w 500 ml wody. Po ugotowaniu wodę z gotowania ziemniaka zlewamy do szklanki w ilości 200 ml i odstawiamy do przestudzenia. Jeśli macie więcej wody, to resztę wylejcie. Do ziemniaka dodajemy masło i sól i rozgniatamy na papkę. Do miski wlewamy letnią wodę z gotowania ziemniaka, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy papkę z ziemniaka, jajko, cukier, mieszamy i stopniowo dosypujemy mąkę. Ja mieszam wszystko drewnianą łyżką, a na koniec  wyrabiam ciasto ręką. Ciasto powinno być delikatne i nie powinno lepić się do rąk. Jeśli potrzebujecie więcej mąki, to jeszcze trochę dosypcie, ale po troszeczkę, żeby nie zepsuć ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy uformowane bułki. Wierzch smarujemy olejem i posypujemy sezamem, a następnie lekko dociskamy sezam do ciasta, żeby nie odpadał. Z przepisu wychodzi 8 większych bułek. Musicie zachować odstępy między bułkami, ponieważ w trakcie pieczenia jeszcze rosną. Tak przygotowane bułki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 10-15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200° C i pieczemy przez 15-20 minut na funkcji góra-dół na środkowej półce. Po upieczeniu wyciągamy bułki i układamy na kratce do wystudzenia.

Smacznego :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1