Te bułki mają w składzie gotowanego ziemniaka, dzięki czemu są bardzo delikatne i długo zachowują świeżość
Wykonanie:
- 1 duży ziemniak,
- 600 g mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 1 jajko,
- 25 g świeżych drożdży,
- 3 łyżki masła,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- Ziarno sezamu do posypania
Wykonanie:
Ziemniaka obieramy, kroimy w większą kostkę i gotujemy w 500 ml wody. Po ugotowaniu wodę z gotowania ziemniaka zlewamy do szklanki w ilości 200 ml i odstawiamy do przestudzenia. Jeśli macie więcej wody, to resztę wylejcie. Do ziemniaka dodajemy masło i sól i rozgniatamy na papkę. Do miski wlewamy letnią wodę z gotowania ziemniaka, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy papkę z ziemniaka, jajko, cukier, mieszamy i stopniowo dosypujemy mąkę. Ja mieszam wszystko drewnianą łyżką, a na koniec wyrabiam ciasto ręką. Ciasto powinno być delikatne i nie powinno lepić się do rąk. Jeśli potrzebujecie więcej mąki, to jeszcze trochę dosypcie, ale po troszeczkę, żeby nie zepsuć ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy uformowane bułki. Wierzch smarujemy olejem i posypujemy sezamem, a następnie lekko dociskamy sezam do ciasta, żeby nie odpadał. Z przepisu wychodzi 8 większych bułek. Musicie zachować odstępy między bułkami, ponieważ w trakcie pieczenia jeszcze rosną. Tak przygotowane bułki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 10-15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200° C i pieczemy przez 15-20 minut na funkcji góra-dół na środkowej półce. Po upieczeniu wyciągamy bułki i układamy na kratce do wystudzenia.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1