Taki zakwas robiła moja babcia a teraz ja go robię z przyjemnością
Na tym zakwasie gotujemy żurek według tego przepisu
Co potrzeba:
- 1 szklanka mąki żytniej typ 2000,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 mała cebula,
- 2 liście laurowe,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- Pół kromki chleba razowego ze skórką lub 1 dag drożdży
Wykonanie:
Do kamiennego garnka lub dużego słoika wsypujemy mąkę i wlewamy taką ilość gorącej wody, aby powstała kluchowata zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy zawiesina ostygnie wlewamy 4 szklanki chłodnej, przegotowanej wody. Dodajemy również cebulę i chleb lub drożdże. Dokładnie mieszamy, przykrywamy garnek lub słoik ściereczką i obwiązujemy sznurkiem lub gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu możemy poruszać słojem lub garnkiem. Zakwas nadaje się do użytku po trzech dniach. Początkowo zakwas będzie miał grudki, które z czasem się wchłoną.
Smacznego :))
mąka żytnia
zaraz robię.
OdpowiedzUsuńzrobiłam, tyle że bez drożdży i skórki z chleba, żurek pycha :)
OdpowiedzUsuńDla mojej rodziny zbyt czosnkowy i za gęsty, muszę skorygować proporcje. No i bez drożdży :) Ale przypomniał mi smak babcinego żurku. Był pyszny. Dziękuję
OdpowiedzUsuńCiszę się, że powróciły pyszne wspomnienia, bo nasze babcie gotowały najlepiej :)
Usuń