Schab najlepszy jest, jeśli 2-3 dni poleży w przyprawach w lodówce
Co potrzeba:
- 1 kg schabu bez kości,
- 1 łyżka soli,
- 2 czubate łyżki suszonego majeranku,
- 2 czubate łyżeczki suszonych płatków czosnku,
- Suszone śliwki bez pestek,
Wykonanie:
Czosnek w płatkach rozdrabniamy w moździerzu na drobniejsze kawałki i mieszamy z majerankiem i solą. W umytym i obciekniętym schabie robimy otwór na wylot za pomocą długiej, okrągłej rączki drewnianej łyżki. Ja tak robię i jest to zdecydowanie prostsze niż nożem. W otwór wpychamy śliwki palcem w takiej ilości, żeby wypełniły cały otwór w schabie. Robimy, to najpierw z jednej strony potem z drugiej, aż zobaczymy, że śliwki wychodzą z mięsa. Gotowe mięso nacieramy przygotowaną przyprawą, zawijamy dokładnie w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni. Przyprawy jest dużo, ale postarajcie się oblepić nią grubo całe mięso. Po tym czasie zdejmujemy folię spożywczą a mięso owijamy szczelnie folią aluminiową obojętnie którą stroną, układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy pokrywką. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170°C i pieczemy 1,5 godziny na termoobiegu. Wyjmujemy mięso z piekarnika i bez odwijania i zdejmowania pokrywki zostawiamy do wystudzenia. Po tym czasie powinno być upieczone. Mięso najlepiej kroi się schłodzone.
Smacznego :))
suszone śliwki, płatki czosnku, majeranek, wieprzowina,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1