Kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami


Z przepisu wychodzi kruche i bardzo delikatne ciasto, które w połączeniu z truskawkami  jest przepyszne. U mnie znika w ciągu jednego dnia. Jest to przepis na dużą blachę o wymiarach 28 x 36 cm



Co potrzeba na ciasto:

  • 1 kg truskawek,

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,

  • 200 g zimnego masła,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 5 żółtek,

  • 3 łyżki cukru

Co potrzeba na masę:

  • 5 białek,

  • 1 szklanka cukru,

  • 2 łyżeczki pełne cukru waniliowego,

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,

  • 1/2 szklanki oleju

Wykonanie:

Zimne masło kroimy na kawałki, mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, a następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę mieszamy. Bardzo dobrze miesza się to ciasto za pomocą robota wyposażonego w misę. Po zmieszaniu składników zagniatamy szybko ciasto na blacie, dzielimy na dwie nierówne części: 2/3 i 1/3 ciasta. Każdy kawałek zawijamy osobno w folię i wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę. W tym czasie myjemy truskawki, odrywamy szypułki i odsączamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone 2/3 ciasta ścieramy na blachę na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy je równomiernie na powierzchni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut na funkcję pieczenia góra – dół. Będzie to nasz spód ciasta. Blachę z upieczonym spodem wyciągamy do wystudzenia. W tym czasie robimy masę. Ubijamy białka na sztywno, dosypujemy cukier i cukier waniliowy, chwilę ucieramy, dosypujemy budyń w proszku, znów chwilę ucieramy. Kiedy masa będzie sztywna dolewamy olej, ucieramy do połączenia składników i wykładamy całą masę na upieczony spód. Rozprowadzamy masę równomiernie, układamy gęsto truskawki i ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Rozprowadzamy je równomiernie na owocach. Ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 190°C na 40 - 45 minut na funkcję pieczenia góra – dół.

Smacznego :))

truskawki, budyń, masło

5 komentarzy:

  1. Robiłam, ciasto przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobne z jabłkami.Pyszne:)Spróbuję też Twojego z truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho super, zrobiłam wczoraj i dziś nie ma po nim śladu. Polecam. Dziękuję świetny przepis, na pewno do niego wrócę wkrótce. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm...pycha :) Tylko szkoda że sezon na truskawki już się skończył, ale w tej wersji ciasto i tak wygląda znakomicie :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1