Sezon grillowy jest już w pełni otwarty, a więc warto przygotować dobre szaszłyki
Co potrzeba:
- 4 piersi z kurczaka,
- 400 g boczku wędzonego surowego,
- 6 większych cebul
Co potrzeba na marynatę:
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1/2 łyżeczka chili mielonego,
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
Wykonanie:
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w większej misce. Mięso kroimy na takie kawałki, żeby podczas nabijania na patyczek nie porwały się i dajemy do miski z marynatą. Dokładnie mieszamy, żeby całe mięso pokryła marynata. Odstawiamy na pół godziny. W między czasie z boczku odkrajamy skórę, kroimy boczek na plastry grubości ok. 5 mm w kształcie niewielkich prostokątów lub kwadratów. Cebulę kroimy na plastry grubości ok. 4-5 mm. Na patyczki nadziewamy poszczególne składniki tak, żeby na początku i końcu był boczek. Pieczemy na grillu. Jeśli nie macie grilla, możecie upiec szaszłyki w piekarniku. Do tego potrzebna jest blacha, na bokach której można oprzeć patyczki tak, żeby mięso nie dotykało dna. Można do tego wykorzystać keksiarkę lub inną wąską blachę. Wówczas szaszłyki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C na termoobieg i pieczemy 30 minut .
Smacznego :))
kurczak, boczek, pierś, cebula, piersi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1