Zupa botwinka

Zupa botwinka



Co potrzeba:

  • 2 udka z kurczaka,

  • 200 g wołowiny bez kości,

  • 1 duży pęczek botwinki,

  • 4 średnie marchewki,

  • 1/4 dużego selera,

  • 1 pietruszka,

  • 6 średnich ziemniaków,

  • 4 łyżeczki soku z cytryny,

  • 3 łyżki posiekanego koperku,

  • 3/4 szklanki śmietany 18%

  • 2 łyżki przyprawy typu Kucharek

Wykonanie:

Myjemy mięso, dajemy do garnka, zalewamy 2,5 litrami wody, gotujemy. Z chwilą zagotowania wody wsypujemy Kucharka, przykrywamy i gotujemy 30 minut na małym płomieniu. Jest to czas na podgotowanie wołowiny, która potrzebuje więcej czasu na dogotowanie niż pozostałe składniki. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę, selera i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, gotujemy 10 minut, dodajemy sok z cytryny, botwinkę (całość) pokrojoną drobno, koperek i gotujemy jeszcze 20 minut. Wyłączamy płomień, hartujemy śmietanę kilkoma łyżkami gorącej zupy i przelewamy do garnka. Mieszamy i próbujemy, czy zupa jest dobrze przyprawiona.

Smacznego :))

seler, ziemniaki, koperek, śmietana 18%, pietruszka, wołowina, udka kurczaka, botwinka, marchewka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1