Jest to chleb doskonały zarówno do wędlin, jak i do dżemów. Dzięki dodatkowi drożdży jest bardzo delikatny. Zawinięty w ściereczkę trzyma świeżość przez kilka dni
Co potrzeba:
- 1/2 szklanki zakwasu dokarmionego dzień wcześniej,
- 400 g mąki pszennej typ 650,
- 100 g mąki pszennej razowej,
- 200 ml ciepłej wody,
- 10 g drożdży świeżych,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- 2 łyżki oleju + odrobina do posmarowania miski
- 1 i ½ łyżeczki soli,
- 5 łyżek pestek słonecznika
Wykonanie:
W misce mieszamy zakwas, drożdże, wodę, 3 łyżki z odmierzonej mąki typ 650 i cukier, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodajemy resztę mąki, sól, olej, słonecznik, mieszamy drewnianą łyżką, a następnie zagniatamy ciasto ok. 7-10 minut. Najlepiej robić to na blacie. Smarujemy miskę olejem, dajemy do niej ciasto i odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie przekładamy na blat, kilkakrotnie rozpłaszczamy i zwijamy. Pozbywamy się w ten sposób powietrza. Formujemy bochenek, przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 230°C 20 minut na funkcji góra-dół. Po upieczeniu wyjmujemy do wystudzenia na kratkę. Wyjęty chleb powinien być zrumieniony, a pukając w spód chleba, powinien wydawać głuchy dźwięk. Nie przestraszcie się, że wyjęty chleb jest bardzo twardy, w miarę stygnięcia będzie robił się coraz delikatniejszy.
Smacznego :))
na zakwasie, pestki słonecznika, słonecznik
Chciałbym wiedzieć co z drożdżami wymienionymi w przepisie?
OdpowiedzUsuń