Co potrzeba:
- 300 g czerwonych kozaków,
- 1/3 kostki masła,
- 2 małe cebule,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2/3 szklanki czerwonego, słodkiego wina,
- 1/3 szklanki mleka 3,2 %,
- 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 400 g makaronu tagliatelle
Wykonanie:
Makaron wrzucamy do wrzącej wody, solimy, czekamy, aż ponownie zacznie wrzeć, wsypujemy sól, mieszamy i wyłączamy płomień. Przykrywamy garnek pokrywką, zostawiamy na kilkanaście minut, aż makaron w ten sposób się ugotuje. Ugotowany przekładamy na sitko i przepłukujemy zimną wodą. Pozostawiamy do obcieknięcia. Przygotowujemy sos. Cebulę kroimy drobno, przekładamy do rondla z rozgrzanym masłem, szklimy na małym płomieniu, pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz. Dodajemy pokrojone na plastry grzyby, dusimy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, przecier, wino, pietruszkę, mleko. Dusimy na małym płomieniu 30 – 40 minut. W tym czasie sos powinien się zredukować. Jeśli dla Was jest za mało słony dosypcie odrobinę soli. Gdyby sos wyszedł za kwaśny dodajcie odrobinę cukru. Do tak przygotowanego sosu dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i podajemy.
Smacznego :))
grzyby, czerwone wino, pomidory, cebula, czerwone kozaki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1