Co potrzeba:
- 2 wypatroszone pstrągi,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki masła,
- 2 gałązki rozmarynu,
- sól,
Wykonanie:
Pstrągi myjemy pod bieżącą wodą, nacieramy solą w środku i na zewnątrz. Do środka każdego wkładamy po łyżce masła, pietruszki i gałązce rozmarynu. Postarajcie się to zrobić równomiernie. Spinamy brzuszki specjalną szpilką, układamy każdą rybę osobno na kawałku folii aluminiowej posmarowanej masłem, zawijamy. Tak przygotowane pakieciki układamy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 15 minut na termoobiegu. Po tym czasie uchylamy folię, żeby para uchodziła swobodnie i pieczemy jeszcze 15 minut.
Smacznego :))
pstrąg, natka pietruszki, rozmaryn
Uwielbiam ryby. Z całą pewnością wypróbuję na obiad w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuń