Krupnik

Krupnik


Jest to bardzo pożywna i zdrowa zupa, należy do moich ulubionych.


Co potrzeba:

  • 2 ćwiartki z kurczaka,

  • 5 długich marchewek,

  • 1 duża pietruszka,

  • 1/4 dużego selera,

  • 3 duże ziemniaki,

  • 2 małe cebule,

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej drobnej (wiejska, mazurska),

  • 2 i ½ płaskich łyżek przyprawy typu Kucharek,

  • 2 czubate łyżki posiekanej natki selera,

  • 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku

Wykonanie:

Udka myjemy, każde dzielimy na dwie części, dajemy do dużego garnka. Dokładamy cebulę, marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę i selera pokrojone w drobną kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy wodą do 5 litrów, przykrywamy i stawiamy na duży płomień do zagotowania się płynu. Kiedy zupa zacznie się gotować, wsypujemy kaszę, mieszamy i czekamy do ponownego zagotowania się płynu. Zmniejszamy płomień, dodajemy Kucharka, natkę selera, natkę pietruszki, koperek, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy 90 minut. Zupa powinna zrobić się lekko kleista. Mięso wyciągamy na deseczkę, oddzielamy od kości i dajemy z powrotem do zupy. Pamiętajcie o mieszaniu co jakiś czas, żeby kasza nie przywarła do dna garnka. Spróbujcie, czy zupa jest dobrze doprawiona.

Smacznego :))

kasza jęczmienna, natka pietruszki, natka selera, koperek, kurczak, marchewka, ziemniaki, seler, cebula

1 komentarz:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1