Jest to bardzo pożywna i zdrowa zupa, należy do moich ulubionych.
Co potrzeba:
- 2 ćwiartki z kurczaka,
- 5 długich marchewek,
- 1 duża pietruszka,
- 1/4 dużego selera,
- 3 duże ziemniaki,
- 2 małe cebule,
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej drobnej (wiejska, mazurska),
- 2 i ½ płaskich łyżek przyprawy typu Kucharek,
- 2 czubate łyżki posiekanej natki selera,
- 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku
Wykonanie:
Udka myjemy, każde dzielimy na dwie części, dajemy do dużego garnka. Dokładamy cebulę, marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę i selera pokrojone w drobną kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy wodą do 5 litrów, przykrywamy i stawiamy na duży płomień do zagotowania się płynu. Kiedy zupa zacznie się gotować, wsypujemy kaszę, mieszamy i czekamy do ponownego zagotowania się płynu. Zmniejszamy płomień, dodajemy Kucharka, natkę selera, natkę pietruszki, koperek, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy 90 minut. Zupa powinna zrobić się lekko kleista. Mięso wyciągamy na deseczkę, oddzielamy od kości i dajemy z powrotem do zupy. Pamiętajcie o mieszaniu co jakiś czas, żeby kasza nie przywarła do dna garnka. Spróbujcie, czy zupa jest dobrze doprawiona.
Smacznego :))
kasza jęczmienna, natka pietruszki, natka selera, koperek, kurczak, marchewka, ziemniaki, seler, cebula
a jeszcze lepszy z kaszą pęczak
OdpowiedzUsuń