Pyszna, aromatyczna zupa w pięknym kolorze
Co potrzeba:
- 2 ćwiartki z kurczaka,
- 150 g wołowiny bez kości,
- 5 dużych ziemniaków,
- 2 garści drobnej fasoli,
- 4 duże marchewki,
- 1 duża pietruszka,
- 1 cebula,
- ¼ dużego selera,
- 5 dużych buraków czerwonych,
- 2 łyżki posiekanej natki selera,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 płaskie łyżki przyprawy Kucharek,
- 3/4 szklanki śmietany 18%,
Wykonanie:
Do dużego garnka dajemy umyte mięso, cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę, selera pokrojonego w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki, fasolę, dopełniamy wodą do 4 litrów i gotujemy na dużym płomieniu do momentu wrzenia. Zmniejszamy płomień na mały, dosypujemy do garnka Kucharka, posiekaną natkę selera, pietruszki, posiekany koperek. Gotujemy pod przykryciem ok. 2 godzin. W międzyczasie w drugim garnku nastawiamy do gotowania buraki. Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie obieramy ze skóry i ścieramy na dużych oczkach na tarce. Jeśli macie gotowe buraki w słoiku to przygotujcie 2 słoiki 0,33 l takich buraków. Kiedy zupa jest już ugotowana wyłączamy płomień, dodajemy starte buraki, mieszamy. Hartujemy śmietanę z kilkoma łyżkami zupy i przelewamy do garnka. Mieszamy i próbujemy zupę, czy jest wystarczająco przyprawiona. Jeśli jest za mało słona, dosypcie jeszcze troszkę kucharka lub soli. Mięso możecie wyjąć, rozdrobnić na mniejsze kawałki i dodać z powrotem do zupy. Pamiętajcie, że po dodaniu buraków do zupy nie wolno jej już doprowadzać do wrzenia, ponieważ straci piękny, buraczkowy kolor.
Smacznego :))
kurczak, ziemniaki, fasola, seler, pietruszka, buraki czerwone, cebula, natka pietruszki, natka selera, śmietana 18%
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1