Barszcz czerwony z fasolą

Barszcz czerwony z fasolą


Pyszna, aromatyczna zupa w pięknym kolorze


Co potrzeba:

  • 2 ćwiartki z kurczaka,

  • 150 g wołowiny bez kości,

  • 5 dużych ziemniaków,

  • 2 garści drobnej fasoli,

  • 4 duże marchewki,

  • 1 duża pietruszka,

  • 1 cebula,

  • ¼ dużego selera,

  • 5 dużych buraków czerwonych,

  • 2 łyżki posiekanej natki selera,

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • 2 płaskie łyżki przyprawy Kucharek,

  • 3/4 szklanki śmietany 18%,

Wykonanie:

Do dużego garnka dajemy umyte mięso, cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę, selera pokrojonego w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki, fasolę, dopełniamy wodą do 4 litrów i gotujemy na dużym płomieniu do momentu wrzenia. Zmniejszamy płomień na mały, dosypujemy do garnka Kucharka, posiekaną natkę selera, pietruszki, posiekany koperek. Gotujemy pod przykryciem ok. 2 godzin. W międzyczasie w drugim garnku nastawiamy do gotowania buraki. Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie obieramy ze skóry i ścieramy na dużych oczkach na tarce. Jeśli macie gotowe buraki w słoiku to przygotujcie 2 słoiki 0,33 l takich buraków. Kiedy zupa jest już ugotowana wyłączamy płomień, dodajemy starte buraki, mieszamy. Hartujemy śmietanę z kilkoma łyżkami zupy i przelewamy do garnka. Mieszamy i próbujemy zupę, czy jest wystarczająco przyprawiona. Jeśli jest za mało słona, dosypcie jeszcze troszkę kucharka lub soli. Mięso możecie wyjąć, rozdrobnić na mniejsze kawałki i dodać z powrotem do zupy. Pamiętajcie, że po dodaniu buraków do zupy nie wolno jej już doprowadzać do wrzenia, ponieważ straci piękny, buraczkowy kolor.

Smacznego :))

kurczak, ziemniaki, fasola, seler, pietruszka, buraki czerwone, cebula, natka pietruszki, natka selera, śmietana 18%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1