Co potrzeba:
- 4 plastry schabu bez kości,
- 200 g grzybów mrożonych lub świeżych obgotowanych,
- 1 liść laurowy,
- 4 duże cebule,
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
- 4 łyżki oleju,
- ½ szklanki śmietany 18%,
- sól,
- pieprz,
Wykonanie:
Rozmrażamy grzyby lub, jeśli mamy świeże obgotowujemy w osolonej wodzie 1 minutę, przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i osączamy. Schab rozbijamy na cienkie kotlety, kroimy na paski ok. 1 cm, smażymy na rumiano na wysokiej patelni z 4 łyżkami oleju. Pod koniec smażenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy, przekładamy do miski bez tłuszczu. Na patelnię po mięsie dajemy cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki, smażymy do zeszklenia, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy, dodajemy grzyby, 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego, smażymy 15 minut często mieszając na średnim płomieniu. Po tym czasie dodajemy z powrotem mięso, wlewamy 1 szklankę ciepłej wody, dodajemy liść laurowy, pieprz, mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy na małym płomieniu 15-20 minut. Po tym czasie hartujemy śmietanę kilkoma łyżkami płynu z patelni i dodajemy do potrawy.
Smacznego :))
schab wieprzowy, wieprzowina, grzyby
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1