Schab w sosie z grzybami leśnymi

Schab w sosie z grzybami leśnymi



Co potrzeba:

  • 4 plastry schabu bez kości,

  • 200 g grzybów mrożonych lub świeżych obgotowanych,

  • 1 liść laurowy,

  • 4 duże cebule,

  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,

  • 4 łyżki oleju,

  • ½ szklanki śmietany 18%,

  • sól,

  • pieprz,

Wykonanie:

Rozmrażamy grzyby lub, jeśli mamy świeże obgotowujemy w osolonej wodzie 1 minutę, przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i osączamy. Schab rozbijamy na cienkie kotlety, kroimy na paski ok. 1 cm, smażymy na rumiano na wysokiej patelni z 4 łyżkami oleju. Pod koniec smażenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy, przekładamy do miski bez tłuszczu. Na patelnię po mięsie dajemy cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki, smażymy do zeszklenia, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy, dodajemy grzyby, 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego, smażymy 15 minut często mieszając na średnim płomieniu. Po tym czasie dodajemy z powrotem mięso, wlewamy 1 szklankę ciepłej wody, dodajemy liść laurowy, pieprz, mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy na małym płomieniu 15-20 minut. Po tym czasie hartujemy śmietanę kilkoma łyżkami płynu z patelni i dodajemy do potrawy.

Smacznego :))

schab wieprzowy, wieprzowina, grzyby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1