Co potrzeba:
- 5-6 większych ziemniaków,
- 4 gałązki tymianku cytrynowego lub zwykłego,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 6 łyżek oleju,
- czosnek granulowany,
- sól,
- czosnek niedźwiedzi suszony,
- ostra papryka
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy, kroimy na pół, a następnie każdą połówkę na 3 części – łódeczki, przekładamy do miski z olejem, mieszamy dokładnie łyżką. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy rozmaryn i tymianek, na to dajemy skórką do dołu ziemniaki pokryte olejem, posypujemy obficie solą, czosnkiem granulowanym, nieco mniej posypujemy ostrą papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40 minut na termoobiegu do mocnego zrumienienia. Do ziemniaków możecie podać sos czosnkowy, lub sos czosnkowy lekki.
Smacznego :))
takie ziemniaczki muszą być pyszne!!!
OdpowiedzUsuń