Krucha, soczysta łopatka, a do tego pyszna smażona cebula, czegoż więcej trzeba
Co potrzeba:
- 1 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej,
- tymianek,
- sól,
- granulowany czosnek,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- 6 większych cebul (3 czerwone i 3 zwykłe)
Wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy w poprzek włókien w plastry o grubości 1,5 cm, rozbijamy bardzo cienko tłuczkiem, nacieramy dokładnie z dwóch stron solą, czosnkiem granulowanym, tymiankiem i pieprzem. Przekładamy na dużą, głęboką patelnię z rozgrzanymi 8 łyżkami oleju na dość dużym płomieniu. Mięso układamy tak, żeby nie nachodziło na siebie. Najpierw układamy kilka plastrów, a kiedy zaczną się kurczyć dokładamy następne. Pamiętajcie o odwracaniu. Mięso obsmażamy z dwóch stron na rumiano. Patelnię z obsmażonym mięsem przykrywamy szczelną pokrywką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C pieczemy 20 minut na termoobiegu, a następnie odwracamy mięso i pieczemy jeszcze 10 minut również pod przykryciem. W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w półksiężyce, przekładamy na drugą patelnię z rozgrzanymi 6 łyżkami oleju, smażymy na rumiano na dość dużym płomieniu cały czas mieszając, żeby cebula się nie przypaliła. Pod koniec smażenia dodajemy ½ płaskiej łyżeczki soli, mieszamy. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, zsuwamy je w jedno miejsce patelni, dodajemy usmażoną cebulę i mieszamy ją z powstałym przy smażeniu mięsa tłuszczykiem.
Smacznego :))
łopatka wieprzowa, wieprzowina, cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1