Łopatka wieprzowa z cebulą smażoną

Łopatka wieprzowa z cebulą smażoną


Krucha, soczysta łopatka, a do tego pyszna smażona cebula, czegoż więcej trzeba


Co potrzeba:

  • 1 kg łopatki  wieprzowej bardziej okrągłej,

  • tymianek,

  • sól,

  • granulowany czosnek,

  • pieprz,

  • olej do smażenia,

  • 6 większych cebul (3 czerwone i 3 zwykłe)

Wykonanie:

Mięso myjemy, kroimy w poprzek włókien w plastry o grubości 1,5 cm, rozbijamy bardzo cienko tłuczkiem, nacieramy dokładnie z dwóch stron solą, czosnkiem granulowanym, tymiankiem i pieprzem. Przekładamy na dużą, głęboką patelnię z rozgrzanymi 8 łyżkami oleju na dość dużym płomieniu. Mięso układamy tak, żeby nie nachodziło na siebie. Najpierw układamy kilka plastrów, a kiedy zaczną się kurczyć dokładamy następne. Pamiętajcie o odwracaniu. Mięso obsmażamy z dwóch stron na rumiano. Patelnię z obsmażonym mięsem przykrywamy szczelną pokrywką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C pieczemy 20 minut na termoobiegu, a następnie odwracamy mięso i pieczemy jeszcze 10 minut również pod przykryciem. W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w półksiężyce, przekładamy na drugą patelnię z rozgrzanymi 6 łyżkami oleju, smażymy na rumiano na dość dużym płomieniu cały czas mieszając, żeby cebula się nie przypaliła. Pod koniec smażenia dodajemy ½ płaskiej łyżeczki soli, mieszamy. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, zsuwamy je w jedno miejsce patelni, dodajemy usmażoną cebulę i mieszamy ją z powstałym przy smażeniu mięsa tłuszczykiem.

Smacznego :))

łopatka wieprzowa, wieprzowina, cebula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1