Kotlety mielone imprezowe na patyku

Kotlety mielone imprezowe na patyku


Bardzo fajne i smaczne kotleciki, które mogą być na obiad, ale również mogą być doskonałą przekąską na każdej imprezie.


Co potrzeba:

  • 500 g dobrego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,

  • 1 średnia cebula,

  • 1 średnia główka czosnku,

  • 1 jajko,

  • 1 namoczona czerstwa bułka,

  • 1 łyżeczka soli, ale nie czubata,

  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,

  • sporo bułki tartej

  • olej rzepakowy do smażenia,

  • patyczki do szaszłyków

Wykonanie:


Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, jajko, odciśniętą z wody namoczoną bułkę, sól, pieprz, wszystko ręką dokładnie mieszamy, aż uzyskamy dosyć zwartą masę, która trochę może się lepić do rak, ale nie przejmujcie się tym. Bierzemy trochę mięsa i formujemy z niego kotlety w kształcie walca, nadziewamy go na patyczek do szaszłyka, a następnie ściskamy na końcach, obtaczamy z każdej strony w bułce tartej. Tak wyrabiamy kotlety z całego mięsa i układamy na desce. Na patelnię wlewamy sporo oleju, rozgrzewamy i układamy tyle kotletów, ile zmieści się na patelni. Smażymy do ciemnozłotego koloru z każdej strony, co jakiś czas odwracając. Układamy na talerzu, wycieramy patyczki papierowym ręcznikiem. Jemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego :))

mięso mielone, wieprzowina, wołowina, cebula, czosnek

2 komentarze:

  1. Świetna przekąska na imprezę. Smakowicie wygląda to mielone.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają świetnie i z sosikami różnymi idealne na party ;) a jak myślisz dałoby się je zrobić na grillu? pozdrawiam www.co-dzis-zgotowac.blog.pl

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1