Bardzo fajne i smaczne kotleciki, które mogą być na obiad, ale również mogą być doskonałą przekąską na każdej imprezie.
Co potrzeba:
- 500 g dobrego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 1 średnia cebula,
- 1 średnia główka czosnku,
- 1 jajko,
- 1 namoczona czerstwa bułka,
- 1 łyżeczka soli, ale nie czubata,
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
- sporo bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia,
- patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, jajko, odciśniętą z wody namoczoną bułkę, sól, pieprz, wszystko ręką dokładnie mieszamy, aż uzyskamy dosyć zwartą masę, która trochę może się lepić do rak, ale nie przejmujcie się tym. Bierzemy trochę mięsa i formujemy z niego kotlety w kształcie walca, nadziewamy go na patyczek do szaszłyka, a następnie ściskamy na końcach, obtaczamy z każdej strony w bułce tartej. Tak wyrabiamy kotlety z całego mięsa i układamy na desce. Na patelnię wlewamy sporo oleju, rozgrzewamy i układamy tyle kotletów, ile zmieści się na patelni. Smażymy do ciemnozłotego koloru z każdej strony, co jakiś czas odwracając. Układamy na talerzu, wycieramy patyczki papierowym ręcznikiem. Jemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego :))
mięso mielone, wieprzowina, wołowina, cebula, czosnek
Świetna przekąska na imprezę. Smakowicie wygląda to mielone.
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie i z sosikami różnymi idealne na party ;) a jak myślisz dałoby się je zrobić na grillu? pozdrawiam www.co-dzis-zgotowac.blog.pl
OdpowiedzUsuń