Jabłka pieczone na cieście francuskim



Jabłka pieczone na cieście francuskim

Bardzo lekki, aromatyczny deser, który najpierw je się oczami, a następnie rozkoszuje się smakiem.


Co potrzeba:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,

  • 5 średniej wielkości jabłek,

  • 1 jajko,

  • cukier trzcinowy

Wykonanie:

jabłka myjemy, wycieramy do sucha, przekrajamy na połówki, z każdej połówki wydrążamy gniazda nasienne. Na skórce wycinamy 3 głębsze rowki. Ciasto wałkujemy, układamy jabłka w takiej odległości od siebie, żeby był zapas ciasta o szerokości 1 cm od brzegów jabłka i żeby można było wyciąć listki. Ostrym nożykiem wycinamy kontury jabłek w odległości 1 cm poza jabłkami i listki. Nadmiar ciasta usuwamy.

Na dużą, płaską blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, przenosimy wycięte z ciasta wzory jabłek, układamy na nich jabłka. Jajko roztrzepujemy z ½ płaskiej łyżeczki cukru, smarujemy ciasto wystające poza jabłkami, wycięte rowki posypujemy cukrem.



Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 20 minut na funkcji góra-dół. Upieczone wyjmujemy z piekarnika. Można je jeść na ciepło, ale musicie uważać, bo jabłka są w środku gorące, lub poczekać, aż przestygną.

Smacznego :))

ciasto francuskie, jabłka

1 komentarz:

  1. Ale fajne ciasteczka! Bardzo podoba mi się Twój pomysł. Rzadko piekę ciasto francuskie, ale w sobotę chyba wypróbuję Twój przepis. Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1