Doskonała, chrupiąca sałatka, którą można się zajadać o każdej porze dnia.
Co potrzeba:
- ½ średniej kapusty pekińskiej,
- ½ dużego kalafiora,
- ½ długiego ogórka wężowego,
- 1 bardzo duża czerwona papryka,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 200g żółtego sera w kawałku,
- ¼ płaskiej łyżeczki pieprzu,
- 2 czubate łyżki majonezu,
- sól
Wykonanie:
Kalafiora dzielimy na większe różyczki, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 1 minutę, przekładamy na sitko, zostawiamy do wystudzenia. Do większej miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną drobno, paprykę pokrojoną drobno, pokrojony drobno szczypiorek, ogórka pokrojonego w cienkie plasterki ze skórą, wystudzonego kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pieprz, 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy. W dużym kubku mieszamy łyżką majonez, żeby był puszysty, dodajemy do sałatki, mieszamy. Dodajemy żółty ser starty na tarce o dużych oczkach, ponownie dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :))
kapusta pekińska, papryka, szczypiorek, żółty ser, majonez, ogórek, kalafior
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1