Sałatka z kalafiorem, kapustą pekińską, szczypiorkiem, papryką,ogórkiem i żółtym serem

Sałatka z kalafiorem, kapustą pekińską, szczypiorkiem, papryką,ogórkiem i żółtym serem


Doskonała, chrupiąca sałatka, którą można się zajadać o każdej porze dnia.


Co potrzeba:

  • ½ średniej kapusty pekińskiej,

  • ½ dużego kalafiora,

  • ½ długiego ogórka wężowego,

  • 1 bardzo duża czerwona papryka,

  • 1 pęczek szczypiorku,

  • 200g żółtego sera w kawałku,

  • ¼ płaskiej łyżeczki pieprzu,

  • 2 czubate łyżki majonezu,

  • sól

Wykonanie:

Kalafiora dzielimy na większe różyczki, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 1 minutę, przekładamy na sitko, zostawiamy do wystudzenia. Do większej miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną drobno, paprykę pokrojoną drobno, pokrojony drobno szczypiorek, ogórka pokrojonego w cienkie plasterki ze skórą, wystudzonego kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pieprz, 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy. W dużym kubku mieszamy łyżką majonez, żeby był puszysty, dodajemy do sałatki, mieszamy. Dodajemy żółty ser starty na tarce o dużych oczkach, ponownie dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :))

kapusta pekińska, papryka, szczypiorek, żółty ser, majonez, ogórek, kalafior

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1