Klopsiki z mięsa mielonego indyka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami

Klopsiki z mięsa mielonego indyka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami



Co potrzeba:
  • 750 g mięsa mielonego z indyka,

  • 6 kawałków suszonych pomidorów,

  • 1 mozzarella (200 g brutto-125 g netto),

  • 1 sucha namoczona bułka,

  • 1 jajko,

  • 4 duże ząbki czosnku,

  • ½ łyżeczki soli,

  • ½ łyżeczki pieprzu
Wykonanie:

Do miski dajemy mielone mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, pieprz, sól, mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy ser mozzarella pokrojony w drobną kostkę, pomidory pokrojone bardzo drobno, czosnek przepuszczony przez praskę. Mięso dzielimy na dwie równe części. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy za pomocą dwóch łyżek stołowych 6 placuszków z jednej części mięsa, nakładamy na nie farsz zostawiając czyste brzegi. Przykrywamy porcjami mięsa z drugiej części, delikatnie dociskamy, za pomocą łyżki zasklepiamy z dolnym mięsnym plackiem.



Mięsne klopsiki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu. Upieczone przekładamy na talerz.

Smacznego :))

mielone, indyk, suszone pomidory, mozzarella, czosnek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1