Co potrzeba:
- 750 g mięsa mielonego z indyka,
- 6 kawałków suszonych pomidorów,
- 1 mozzarella (200 g brutto-125 g netto),
- 1 sucha namoczona bułka,
- 1 jajko,
- 4 duże ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu
Do miski dajemy mielone mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, pieprz, sól, mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy ser mozzarella pokrojony w drobną kostkę, pomidory pokrojone bardzo drobno, czosnek przepuszczony przez praskę. Mięso dzielimy na dwie równe części. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy za pomocą dwóch łyżek stołowych 6 placuszków z jednej części mięsa, nakładamy na nie farsz zostawiając czyste brzegi. Przykrywamy porcjami mięsa z drugiej części, delikatnie dociskamy, za pomocą łyżki zasklepiamy z dolnym mięsnym plackiem.
Mięsne klopsiki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu. Upieczone przekładamy na talerz.
Smacznego :))
mielone, indyk, suszone pomidory, mozzarella, czosnek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1