Delikatne babkowe ciasto połączone z pachnącą, dojrzałą gruszką. Przepis jest na blachę o wymiarach 28 x 36 cm
Co potrzeba:
- 1 kg słodkich, dojrzałych gruszek (np. Konferencja),
- ¾ szklanki cukru,
- 250 g miękkiego masła,
- 300 g mąki pszennej tortowej,
- 2 pełne, nie czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao,
- 1 łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego,
- 6 jajek,
- 2 łyżki mleka,
- cukier puder do oprószenia ciasta (opcjonalnie)
Wykonanie:
Obieramy gruszki ze skóry, małe kroimy na ćwiartki, duże na ósemki, wykrawamy środki z pestkami. Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka dokładnie ucieramy, dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy na niskich obrotach, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy na szybkich obrotach tylko do połączenia składników. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy połowę ciasta, do drugiej części dajemy mleko, kakao, dokładnie mieszamy, wykładamy łyżką na jasne ciasto. Ciasto jest dość gęste i ciężko się wykłada, dlatego część z kakao musicie wykładać na jasne ciasto małymi kupkami, raz koło razu. Na wierzch układamy gruszki bokiem, jedna za drugą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 50-55 minut na funkcji góra-dół. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika do wystudzenia. Jeśli lubicie ciasta posypane cukrem pudrem, możecie je posypać, chociaż bez cukru jest również pyszne.
Smacznego :))
gruszki, kakao,
Na jaką to jest blachę?
OdpowiedzUsuń