Doskonały, pachnący, prawdziwy cukier waniliowy. Tak naprawdę niezbędny w każdym domu. Zamiast kupować cukier waniliopodobny, czyli wanilinowy, bo taki najczęściej jest na sklepowych półkach, można kupić kilka lasek wanilii i zrobić słoiczek swojego prawdziwego cukru waniliowego.
Co potrzeba:
- 2 szklanki cukru kryształu,
- 4 laski wanilii
Wykonanie:
Do słoika wsypujemy cukier. Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy nasionka, przekładamy do cukru. Przekrojone i wyskrobane laski wanilii kroimy na 2 – 3 kawałki i również wkładamy do cukru. Mieszamy kilkakrotnie, zamykamy szczelnie słoik i zostawiamy na co najmniej 4 tygodnie. Codziennie kilka razy potrząsamy słoikiem. Im dłużej cukier stoi, tym piękniej pachnie. Nie zrażajcie się początkowym zapachem, bo wielu z Was może być nim rozczarowanym, po kilku miesiącach pachnie cudownie. Co jakiś czas można uzupełnić słoik nowym cukrem i wtykać nowe laski wanilii, nawet jeśli nie mają ziarenek.
Smacznego :))
wanilia, laski wanilii,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1