Część z Was zastanawia się, co to są sardele. Sardela, to nic innego, jak ryba morska z rodziny sardelowatych. Przetwory z sardeli europejskiej nazywane są anchois (czyt. ãszua)
Co potrzeba:
- 4 średnie ziemniaki,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 4 średnie kiszone ogórki,
- 1 słoiczek bobu w oliwie (150g po odsączeniu),
- 1 słoiczek sardeli w oliwie (55g po odsączeniu),
- 2 czubate łyżki majonezu,
- 1 czubata łyżka śmietany 18%,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w wodzie z 1 łyżeczką soli, studzimy, obieramy ze skóry, kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski. Jajka kroimy w kostkę, dodajemy do ziemniaków, dodajemy odsączony bób, odsączone i pokrojone drobno sardele. W kubku mieszamy majonez ze śmietaną, dodajemy pieprz, wylewamy do sałatki. Mieszamy, doprawiamy solą.
Smacznego :))
bób, sardele, śmietana, majonez, jajka, ziemniaki, kiszone ogórki, kiszony ogórek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1