Bardzo pikantny, cudownie rozgrzewający gulasz, doskonale komponuje się z chlebem. Przepis brał udział i został nagrodzony w konkursie "Rozgrzewamy zimę" na stronie Przepisy.pl.
A oto nagroda, jaką otrzymałam
Co potrzeba:
- 1 kg żołądków drobiowych z kurczaka,
- 500 g pieczarek,
- 1 ser Brie(125 g),
- 1 liść laurowy,
- 2 szt. ziela angielskiego,
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 czubata łyżeczka ostrej papryki,
- ½ szklanki mleka 3,2 %
- sól,
- olej rzepakowy
Żołądki myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, obsmażamy na 2 łyżkach oleju na większym płomieniu, aż do czasu, kiedy płyn powstały podczas smażenia odparuje. W miedzy czasie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek granulowany, paprykę słodką i ostrą, 1 płaską łyżeczkę soli. Kiedy płyn odparuje dodajemy 2 szklanki ciepłej wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień na bardzo mały, gotujemy 1 godzinę. W międzyczasie obieramy pieczarki, kroimy niezbyt drobno, smażymy na 2 łyżkach oleju do zrumienienia. Dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy, dodajemy pokrojony drobno ser pleśniowy, mleko, mieszamy, aż do rozpuszczenia się sera. Całość przekładamy do ugotowanych żołądków.
Smacznego :))
kurczak, żołądki drobiowe, pieczarki, mleko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1