Gulasz z żołądków drobiowych z kurczaka

Gulasz z żołądków drobiowych z kurczaka


Bardzo pikantny, cudownie rozgrzewający gulasz, doskonale komponuje się z chlebem. Przepis brał udział i został nagrodzony w konkursie "Rozgrzewamy zimę" na stronie Przepisy.pl.


A oto nagroda, jaką otrzymałam



Co potrzeba:
  • 1 kg żołądków drobiowych z kurczaka,

  • 500 g pieczarek,

  • 1 ser Brie(125 g),

  • 1 liść laurowy,

  • 2 szt. ziela angielskiego,

  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,

  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki,

  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki,

  • ½ szklanki mleka 3,2 %

  • sól,

  • olej rzepakowy
Wykonanie:

Żołądki myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, obsmażamy na 2 łyżkach oleju na większym płomieniu, aż do czasu, kiedy płyn powstały podczas smażenia odparuje. W miedzy czasie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek granulowany, paprykę słodką i ostrą, 1 płaską łyżeczkę soli. Kiedy płyn odparuje dodajemy 2 szklanki ciepłej wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień na bardzo mały, gotujemy 1 godzinę. W międzyczasie obieramy pieczarki, kroimy niezbyt drobno, smażymy na 2 łyżkach oleju do zrumienienia. Dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy, dodajemy pokrojony drobno ser pleśniowy, mleko, mieszamy, aż do rozpuszczenia się sera. Całość przekładamy do ugotowanych żołądków.

Smacznego :))

kurczak, żołądki drobiowe, pieczarki, mleko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1