Z przepisu wychodzi pyszne ciasto na delikatnym, czekoladowym biszkopcie. Wymiary blachy: 28 X 36 cm
Co potrzeba na biszkopt:
- 8 jajek,
- 1/5 szklanki cukru,
- 6 nie czubatych łyżek mąki pszennej tortowej,
- 6 nie czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 pełne łyżki ciemnego kakao
Co potrzeba na masę serową:
- 1 kg białego, tłustego sera,
- 2 budynie waniliowe (po 60 g każdy),
- ½ szklanki mleka + ½ szklanki mleka
- 1 kostka masła,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka,
- 200 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Orzechy przekładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem, zostawiamy na kilka godzin, a następnie zdejmujemy skórkę. Pieczemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy do otrzymania lśniącej piany. Dodajemy żółtka, ubijamy chwilkę, dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy na małych obrotach do momentu połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy 35 minut na funkcji góra-dół. Po upieczeniu zostawiamy uchylone drzwiczki piekarnika przez 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę z ciastem i pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy biszkopt się studzi robimy masę serową: do garnka dajemy ser i ½ szklanki mleka, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Ser nie będzie jednolicie gładki. Dodajemy masło, jajka, cukier, orzechy, mieszając gotujemy doprowadzając do wrzenia. W między czasie rozrabiamy budyń z ½ szklanki mleka. Kiedy masa serowa się zagotuje dodajemy rozrobiony budyń, wyłączamy płomień, mieszamy masę, aż zrobi się gęsta. Biszkopt przekrawamy na 3 części, z każdej części zbieramy dłonią luźne okruszki biszkopta, przekładamy je do miski. Wygląda to tak, jakbyście głaskali powierzchnię każdej części biszkopta. Musicie nazbierać tyle, żeby można było posypać nimi wierzch ciasta. Pierwszy placek wkładamy razem z papierem z powrotem do blachy, wykładamy 1/3 bardzo ciepłej masy serowej, rozprowadzamy równomiernie, przykrywamy drugim plackiem, delikatnie dociskamy. Wykładamy następną część masy (1/3), rozprowadzamy równomiernie, przykładamy trzecim plackiem, dociskamy, wykładamy trzecią część masy, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy okruszkami biszkopta. Ciasto zostawiamy na kilka godzin, żeby masa zastygła.
Smacznego :))
biały ser, twaróg, orzechy włoskie, budyń waniliowy, sernik
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie :D
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń