Żeberka pieczone na ostro

Żeberka pieczone na ostro



Co potrzeba:

  • 2 kg żeberek z kostkami,

  • Ostra papryka,

  • Musztarda rosyjska,

  • 10 gałązek tymianku,

  • 8 gałązek oregano,

  • 1 pełna łyżeczka płatków czosnku,

  • Sól

  • 12 szt. średniej cebuli (opcjonalnie)

Wykonanie:

Żeberka kroimy na kawałki tak, żeby każdy kawałek miał jedną kostkę, solimy z każdej strony, układamy na blaszce, z wierzchu posypujemy ostrą papryką, smarujemy musztardą, posypujemy pokruszonymi płatkami czosnku, między żeberka wtykamy gałązki ziół. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu, odwracamy, pieczemy następne 30 minut. Po wyjęciu żeberek na blaszce zostanie tłuszcz, który możecie wykorzystać do usmażenia cebuli, która może być dodatkiem do żeberek. W tym celu tłuszcz przelewamy na patelnię, dodajemy 12 szt. średniej cebuli pokrojonej w półksiężyce. Smażymy do zrumienienia cebuli.

Smacznego :))

żeberka wieprzowe, wieprzowina, musztarda, cebula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1