Co potrzeba:
- 2 kg żeberek z kostkami,
- Ostra papryka,
- Musztarda rosyjska,
- 10 gałązek tymianku,
- 8 gałązek oregano,
- 1 pełna łyżeczka płatków czosnku,
- Sól
- 12 szt. średniej cebuli (opcjonalnie)
Wykonanie:
Żeberka kroimy na kawałki tak, żeby każdy kawałek miał jedną kostkę, solimy z każdej strony, układamy na blaszce, z wierzchu posypujemy ostrą papryką, smarujemy musztardą, posypujemy pokruszonymi płatkami czosnku, między żeberka wtykamy gałązki ziół. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu, odwracamy, pieczemy następne 30 minut. Po wyjęciu żeberek na blaszce zostanie tłuszcz, który możecie wykorzystać do usmażenia cebuli, która może być dodatkiem do żeberek. W tym celu tłuszcz przelewamy na patelnię, dodajemy 12 szt. średniej cebuli pokrojonej w półksiężyce. Smażymy do zrumienienia cebuli.
Smacznego :))
żeberka wieprzowe, wieprzowina, musztarda, cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1