Pyszna, dość pikantna i rozgrzewająca potrawa, doskonała do jedzenia z pieczywem
Co potrzeba:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 20 dużych pieczarek,
- 2 większe marchewki,
- 1 duża pietruszka,
- ¼ średniego selera,
- 4 średnie cebule,
- 1 duża czerwona papryka,
- 5 średnich ziemniaków,
- ½ kostki masła,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 4 większe ząbki czosnku,
- 1 duży liść laurowy,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 czubata łyżeczka ostrej papryki,
- 1 czubata łyżeczka pieprzu,
- 1 czubata łyżeczka soli
Łopatkę myjemy, odsączamy, kroimy w większą kostkę, obsmażamy na oleju rozgrzanym na większej, głębokiej patelni. Kiedy płyn odparuje, mięso bez tłuszczu przekładamy do miski. Na pozostały tłuszcz dajemy pieczarki obrane i pokrojone w grubsze plastry, smażymy na większym płomieniu, często mieszając, przekładamy do mięsa. Na patelnię dajemy ¼ kostki masła, cebulę pokrojoną w grubsze pióra, smażymy na większym płomieniu do mocniejszego zrumienienia, przekładamy do mięsa. Na patelnię dajemy pozostałą ¼ kostki masła, marchewkę pokrojoną w plasterki o grubości 0,5 cm, pietruszkę pokrojoną w cienkie plasterki, lub jeśli jest gruba, w półksiężyce, selera pokrojonego w grubszą kostkę, paprykę pokrojoną w większe kawałki, czosnek pokrojony drobno. Całość smażymy na mniejszym płomieniu 10 minut często mieszając. Do podsmażonych warzyw przekładamy z powrotem mięso z pieczarkami i cebulą, wlewamy 1 l wody, dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę, mieszamy, przykrywamy, dusimy do miękkości na małym płomieniu. Może to być 1,5 do 2 godzin, w zależności od jakości mięsa. Na koniec próbujemy i ewentualnie dodajemy soli i pieprzu.
Smacznego :))
łopatka wieprzowa, wieprzowina, ziemniaki, cebula, pieczarki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1