Jest to bardzo prosta w wykonaniu i doskonała przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie
Co potrzeba:
- 20 plasterków boczku parzonego,
- 20 dużych suszonych śliwek bez pestek lub 40 małych
- ostra musztarda
Wykonanie:
Plastry boczku smarujemy z jednej strony musztardą. Na brzegu każdego plasterka układamy po jednej dużej śliwce i zwijamy ciasno w rulon, przebijamy wykałaczką w ten sposób, żeby przeszła na drugą stronę rulonu przez śliwkę i koniec plastra. Jeśli macie małe śliwki, ułóżcie jedną na drugiej, delikatnie spłaszczcie je i potraktujcie jako jedną dużą, ale wykałaczka musi przejść przez obie. Roladki układamy na małej blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 15 minut na termoobiegu. Upieczone wykładamy na talerz.
Smacznego :))
śliwki, boczek
Potrawa wyśmienita! Hit grilla! Ja zmodyfikowałam przepis dodając dodatkowo wątróbkę drobiową.Palce lizać.
OdpowiedzUsuń