Mięso leżakowane w tej marynacie szybko się smaży i jest kruche
Co potrzeba:
- 1,3 kg łopatki wieprzowej,
- olej do smażenia,
- 1 duża czerwona papryka
- 1 mała cukinia 600-700 g),
- 1 brokuł obgotowany i pokrojony na różyczki,
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
Co potrzeba na marynatę:
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oleju,
- 1 średnia cebula pokrojona w cienkie półplasterki,
Wykonanie:
Składniki na marynatę mieszamy w misce. Mięso kroimy na pasy wzdłuż mięśni, a następnie każdy pas tniemy w poprzek mięśni na cienkie plasterki. Tak pokrojone mięso wkładamy do marynaty, mieszamy, żeby dobrze pokryło się marynatą. Miskę przykrywamy, wkładamy do lodówki na 5 godzin.
Po tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, dajemy pół porcji zamarynowanego mięsa, smażymy na średnim płomieniu najpierw jedną stronę, a kiedy jest obsmażona, przewracamy na drugą stronę. Smażymy do momentu, kiedy płyn się wysmaży. Mięso powinno być kruche. Przekładamy je bez tłuszczu do miski. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju, smażymy drugą porcję mięsa, którą po usmażeniu przekładamy do miski z wcześniej usmażonym mięsem. Na tłuszcz po smażeniu mięsa dajemy cukinię pokrojoną w bardzo drobną kostkę, brokuła, paprykę pokrojoną na małe kawałki, smażymy na większym płomieniu, aż cukinia i papryka będą zeszklone. Pod koniec smażenia dajemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli i 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu. Kiedy warzywa będą gotowe, dodajemy usmażone mięso, mieszamy, smażymy 1 minutę cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło.
Smacznego :))
cukinia, łopatka, wieprzowina, sos rybny, sos sojowy, papryka, brokuł, cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1