Co potrzeba:
- 800 g pieczarek,
- 500 g boczku wędzonego surowego,
- 5 łyżek oleju,
- 3 duże cebule,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
Co potrzeba do ugotowania kaszy:
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej,
- 2 szklanki wody,
- 1 łyżka oleju,
- 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
Gotujemy kaszę: do garnka z grubym dnem dajemy wszystkie składniki do ugotowania kaszy, stawiamy na dużym płomieniu, mieszamy, czekamy, aż się zagotują, zmniejszamy płomień, przykrywamy, gotujemy na bardzo małym płomieniu 7 minut od czasu do czasu mieszając. Po wyłączeniu płomienia zostawiamy pod przykryciem do napęcznienia kaszy i pochłonięcia reszty płynu (ok. 10 minut).
Na dużą patelnię dajemy olej, pokrojony drobno boczek, smażymy na małym płomieniu, aż boczek będzie delikatnie wytopiony i lekko zrumieniony. Dodajemy cebulę pokrojoną drobno, smażymy, aż cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki, pokrojone w większe kawałki, smażymy na mniejszym płomieniu, ale jak tylko pieczarki puszczą płyn zwiększamy płomień i smażymy do zrumienienia pieczarek. Na koniec smażenia dajemy pieprz, mieszamy, dajemy ugotowaną kaszę, mieszamy, smażymy 1 minutę. W razie konieczności doprawiamy.
Smacznego :))
kasza jęczmienna wiejska, pieczarki, boczek, cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1