Pierś kurczaka w marynacie smażona z warzywami

Pierś kurczaka w marynacie smażona z warzywami


Bardzo smaczne danie, które doskonale komponuje się z ryżem Curry. Oczywiście możecie zjeść z tym, co Wam pasuje najbardziej

Co potrzeba:


  • 2 duże piersi z kurczaka,

  • 200 g pokrojonej botwinki z malutkimi buraczkami,

  • 1 zblanszowany brokuł,

  • 2 duże cebule,

  • 6 łyżek oleju rzepakowego,

  • 1 płaska łyżeczka soli

Co potrzeba na marynatę:


  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • 1 pełna łyżka oregano,

  • 1 pełna łyżka czosnku niedźwiedziego,

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie:

Składniki na marynatę mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone w cienkie plastry piersi kurczaka, mieszamy, odstawiamy na 1 godzinę.
Po tym czasie na większej i wysokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy krótko zamarynowaną pierś z kurczaka tak, żeby pozostała krucha a nie spieczona, przekładamy ją bez tłuszczu do miski. Na pozostały po smażeniu olej dajemy cebulę pokrojoną w półksiężyce, podsmażamy do zeszklenia, dodajemy pokrojoną botwinkę, dokładnie mieszamy, podsmażamy, aż botwinka będzie miękka na mniejszym płomieniu. Pod koniec smażenia solimy. Mieszamy cały czas, żeby warzywa się nie przypaliły. Dodajemy zblanszowanego brokuła podzielonego na mniejsze różyczki, smażymy do miękkości. Na koniec dodajemy z powrotem usmażonego kurczaka. Smażymy wszystko 1 minutę. Możemy podać z ryżem.

Smacznego :))

kurczak, piersi, pierś, czosnek niedźwiedzi, botwinka, brokuł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1