Ciasto biszkoptowe Jagusia z kremem jogurtowym i brzoskwiniami (bez pieczenia)

Ciasto biszkoptowe z kremem jogurtowym i brzoskwiniami Jagusia (bez pieczenia)

Jeśli lubicie lekkie ciasta z delikatnym kremem, to jest to ciasto, które pokochacie po pierwszym kęsie. Przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie i nie wymaga pieczenia. Przepis na blachę 25 x 36

Co potrzeba:

  • 2 paczki biszkoptów podłużnych (400 g),
  • 1 paczka bitej śmietany w proszku „śnieżka”,
  • 800 g jogurtu naturalnego gęstego,
  • 2 puszki brzoskwiń,
  • 4 nie czubate łyżeczki żelatyny (20 g),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 4 łyżki nie czubate cukru pudru,
  • 200 ml mleka,
  • 2-3 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej

Wykonanie:


Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do wystygnięcia. Brzoskwinie odsączamy dokładnie z syropu, kroimy na kawałki różnej wielkości z przewagą drobniejszych. Blachę wykładamy papierem do pieczenia razem z bokami, układamy pierwszą warstwę biszkoptów. W pojemniku ubijamy śnieżkę z mlekiem na sztywno. Do drugiego pojemnika dajemy jogurt, cukier puder i ekstrakt waniliowy, ubijamy do powstania delikatnych bąbelków, a następnie przekładamy 2-3 łyżki takiego jogurtu do rozpuszczonej żelatyny. Mieszamy i przelewamy całość z powrotem do miski z ubitym jogurtem. Miksujemy chwilę, dodajemy ubitą śmietanę, miksujemy dokładnie, dodajemy pokrojone brzoskwinie, dokładnie mieszamy łyżką. Połowę Masy wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptów, rozprowadzamy równomiernie. Układamy drugą warstwę biszkoptów, na które wykładamy resztę masy. Wyrównujemy masę, na wierzch ścieramy gorzką lub mleczną czekoladę według uznania. Ciasto wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie biszkopty zmiękną i zrobią się delikatne, a masa stężeje.

Smacznego :))

biszkopty, śmietana 30%, żelatyna, mleko, jogurt, brzoskwinie, bita śmietana śnieżka, czekolada

4 komentarze:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1