Jeśli lubicie lekkie ciasta z delikatnym kremem, to jest to
ciasto, które pokochacie po pierwszym kęsie. Przygotowanie ciasta jest bardzo
szybkie i nie wymaga pieczenia. Przepis na blachę 25 x 36
Co potrzeba:
- 2 paczki biszkoptów podłużnych (400 g),
- 1 paczka bitej śmietany w proszku „śnieżka”,
- 800 g jogurtu naturalnego gęstego,
- 2 puszki brzoskwiń,
- 4 nie czubate łyżeczki żelatyny (20 g),
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 4 łyżki nie czubate cukru pudru,
- 200 ml mleka,
- 2-3 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, mieszamy
do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do wystygnięcia. Brzoskwinie odsączamy
dokładnie z syropu, kroimy na kawałki różnej wielkości z przewagą
drobniejszych. Blachę wykładamy papierem do pieczenia razem z bokami, układamy
pierwszą warstwę biszkoptów. W pojemniku ubijamy śnieżkę z mlekiem na sztywno.
Do drugiego pojemnika dajemy jogurt, cukier puder i ekstrakt waniliowy, ubijamy
do powstania delikatnych bąbelków, a następnie przekładamy 2-3 łyżki takiego
jogurtu do rozpuszczonej żelatyny. Mieszamy i przelewamy całość z powrotem do miski z ubitym jogurtem. Miksujemy chwilę, dodajemy ubitą śmietanę, miksujemy dokładnie,
dodajemy pokrojone brzoskwinie, dokładnie mieszamy łyżką. Połowę Masy wykładamy na
pierwszą warstwę biszkoptów, rozprowadzamy równomiernie. Układamy drugą warstwę
biszkoptów, na które wykładamy resztę masy. Wyrównujemy masę, na wierzch
ścieramy gorzką lub mleczną czekoladę według uznania. Ciasto wkładamy do
lodówki na 12 godzin. Po tym czasie biszkopty zmiękną i zrobią się delikatne, a
masa stężeje.
Smacznego :))
biszkopty, śmietana 30%, żelatyna, mleko, jogurt, brzoskwinie, bita śmietana śnieżka, czekolada
szybki deser i na
OdpowiedzUsuńpewno smaczny
Powiedziałabym nawet, że bardzo smaczny :D
UsuńPrzepyszne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
Usuń