Ulubiony schab mojego męża i wcale się nie dziwię, bo jest tak pyszny, że znika natychmiast po podaniu
Co potrzeba:
- 600 g schabu wieprzowego,
- 500 g pieczarek,
- 400 g śmietanki 30% słodkiej,
- 300-400 g pora,
- 40 g masła,
- Olej do smażenia,
- Sól,
- Pieprz,
- Czosnek granulowany
Wykonanie:
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry do miseczki, pora
czyścimy z twardych liści, płuczemy, kroimy w półplasterki razem z zieloną
częścią do drugiej miseczki. Schab myjemy, osączamy z wody, kroimy wzdłuż na
pół, każdą połówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Układamy je na dużej
desce, przykrywamy folią spożywczą, tłuczemy z jednej strony na plaster ok. 3 mm
gruby. Zdejmujemy folię, każdy kawałek mięsa oprószamy z jednej strony (tej
tłuczonej) dość obficie solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, przekładamy jedną porcję na dużą patelnię z rozgrzanymi 6 łyżkami oleju. Smażymy z jednej
strony 2 minuty, odwracamy, smażymy 2 minuty, odwracamy jeszcze raz, smażymy 1
minutę. Tak podsmażone mięso przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na patelnię
wlewamy 4 łyżki oleju, smażymy drugą porcję mięsa, przekładamy na talerz. Na
pozostały po smażeniu tłuszcz dajemy pokrojony por, smażymy ok. 3-4 minuty cały
czas mieszając, żeby się nie przypalił. Dodajemy masło i pieczarki, mieszamy co
jakiś czas, aż płyn z pieczarek się wysmaży. Pod koniec smażenia dodajemy 1
płaską łyżeczkę soli i 1 płaską łyżeczkę pieprzu, dokładnie mieszamy. Do
usmażonych pieczarek przekładamy z powrotem podsmażone mięso, delikatnie je
mieszamy z pieczarkami, wlewamy śmietankę. Mięso powinno być pod śmietaną.
Patelnię przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C,
pieczemy 30 minut na termoobiegu.
Smacznego :))
schab, wieprzowina, pieczarki, por, śmietanka 30%, masło,
schab, wieprzowina, pieczarki, por, śmietanka 30%, masło,
Bardzo fajny przepis zapraszam na blog https://mojewyroby.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńTak, i bardzo smaczny :D
UsuńWyszedł z tego przepisu bardzo pyszny schab.mięciutki,aromatyczny.Goście byli zachwyceni.A do schabu była też surówka z czerwonej kapusty,rewelacja. Bardzo wszystkim smakowało.Dziękuję za taki super przepis.Ala B
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę, że schab smakował, pozdrawiam również gości. Odnośnie czerwonej kapusty, czyżby był to mój przepis na czerwoną kapustę w zalewie słodko winnej?
Usuń