Schab po legnicku w sosie śmietanowo-porowo-pieczarkowym


Schab po legnicku w sosie śmietanowo-porowo-pieczarkowym

Ulubiony schab mojego męża i wcale się nie dziwię, bo jest tak pyszny, że znika natychmiast po podaniu

Co potrzeba:

  • 600 g schabu wieprzowego,
  • 500 g pieczarek,
  • 400 g śmietanki 30% słodkiej,
  • 300-400 g pora,
  • 40 g masła,
  • Olej do smażenia,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Czosnek granulowany

Wykonanie:

Pieczarki obieramy, kroimy w plastry do miseczki, pora czyścimy z twardych liści, płuczemy, kroimy w półplasterki razem z zieloną częścią do drugiej miseczki. Schab myjemy, osączamy z wody, kroimy wzdłuż na pół, każdą połówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Układamy je na dużej desce, przykrywamy folią spożywczą, tłuczemy z jednej strony na plaster ok. 3 mm gruby. Zdejmujemy folię, każdy kawałek mięsa oprószamy z jednej strony (tej tłuczonej) dość obficie solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, przekładamy jedną porcję na dużą patelnię z rozgrzanymi 6 łyżkami oleju. Smażymy z jednej strony 2 minuty, odwracamy, smażymy 2 minuty, odwracamy jeszcze raz, smażymy 1 minutę. Tak podsmażone mięso przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju, smażymy drugą porcję mięsa, przekładamy na talerz. Na pozostały po smażeniu tłuszcz dajemy pokrojony por, smażymy ok. 3-4 minuty cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Dodajemy masło i pieczarki, mieszamy co jakiś czas, aż płyn z pieczarek się wysmaży. Pod koniec smażenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli i 1 płaską łyżeczkę pieprzu, dokładnie mieszamy. Do usmażonych pieczarek przekładamy z powrotem podsmażone mięso, delikatnie je mieszamy z pieczarkami, wlewamy śmietankę. Mięso powinno być pod śmietaną. Patelnię przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 30 minut na termoobiegu.

Smacznego :))

schab, wieprzowina, pieczarki, por, śmietanka 30%, masło, 

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis zapraszam na blog https://mojewyroby.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszedł z tego przepisu bardzo pyszny schab.mięciutki,aromatyczny.Goście byli zachwyceni.A do schabu była też surówka z czerwonej kapusty,rewelacja. Bardzo wszystkim smakowało.Dziękuję za taki super przepis.Ala B

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę, że schab smakował, pozdrawiam również gości. Odnośnie czerwonej kapusty, czyżby był to mój przepis na czerwoną kapustę w zalewie słodko winnej?

      Usuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1