Jest to tak zwany makowiec odwrócony do góry nogami na cienkim biszkopcie z czekoladową polewą. Nie zostaje długo na talerzu. Przepis na blachę 28 x 36 cm
Co potrzeba na biszkopt:
- 4 jajka,
- 4 pełne łyżki mąki pszennej tortowej typ 450,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka octu,
- 1 puszka masy makowej,
- 1/5 szklanki cukru,
- 2 łyżki miodu płynnego,
- 3 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 1 garść rodzynek,
- 1 garść orzechów włoskich,
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
Co potrzeba na polewę:
- 4 łyżki mleka,
- 2 łyżki kakao,
- 5 łyżek cukru,
- 1 łyżka masła
Płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
Przygotowujemy masę makową:
Rodzynki i orzechy przekładamy do osobnych miseczek, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do namoczenia na 2 godziny. Po tym czasie z orzechów ściągamy skórkę, razem z rodzynkami przekładamy na sitko do odsączenia. Mak z puszki przekładamy do miski, dodajemy żółtka, miód, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, bułkę tartą, mieszamy, dodajemy pianę ubitą z cukrem na sztywno, mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotowujemy masę biszkoptową:
Do dużego kubka dajemy żółtka, wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy ocet, delikatnie mieszamy. Żółtka zaczną rosnąć. W tym czasie białka ubijamy na sztywno razem z cukrem, dodajemy masę żółtkową, mąkę, mieszamy, wylewamy na mak. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C, pieczemy 40 minut na funkcji góra-dół. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia a następnie przekładamy na deskę do góry nogami, tak, żeby masa makowa była na wierzchu. Z ciasta zdejmujemy papier do pieczenia, a blachę wykładamy nowym papierem, wkładamy ciasto z powrotem na blachę biszkoptem na dół.
Przygotowujemy polewę:
Produkty na polewę dajemy do rondelka i cały czas mieszając gotujemy na małym płomieniu, aż polewa będzie się lała z łyżki jako cienka nieprzerwana strużka tzw. „do nitki”. Taką polewę od razu rozprowadzamy na cieście i posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego :))
ale fajny ten makowiec
OdpowiedzUsuń