Makowiec na biszkopcie

Makowiec na biszkopcie

Jest to tak zwany makowiec odwrócony do góry nogami na cienkim biszkopcie z czekoladową polewą. Nie zostaje długo na talerzu. Przepis na blachę 28 x 36 cm


Co potrzeba na biszkopt:
  • 4 jajka,

  • 4 pełne łyżki mąki pszennej tortowej typ 450,

  • 4 łyżki cukru,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1 łyżeczka octu,
Co potrzeba na masę makową:
  • 1 puszka masy makowej,

  • 1/5 szklanki cukru,

  • 2 łyżki miodu płynnego,

  • 3 jajka,

  • 4 łyżki bułki tartej,

  • 1 garść rodzynek,

  • 1 garść orzechów włoskich,

  • 1 łyżka skórki pomarańczowej

Co potrzeba na polewę:

  • 4 łyżki mleka,

  • 2 łyżki kakao,

  • 5 łyżek cukru,

  • 1 łyżka masła

Płatki migdałowe do posypania

Wykonanie:

Przygotowujemy masę makową:

Rodzynki i orzechy przekładamy do osobnych miseczek, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do namoczenia na 2 godziny. Po tym czasie z orzechów ściągamy skórkę, razem z rodzynkami przekładamy na sitko do odsączenia. Mak z puszki przekładamy do miski, dodajemy żółtka, miód, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, bułkę tartą, mieszamy, dodajemy pianę ubitą z cukrem na sztywno, mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotowujemy masę biszkoptową:

Do dużego kubka dajemy żółtka, wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy ocet, delikatnie mieszamy. Żółtka zaczną rosnąć. W tym czasie białka ubijamy na sztywno razem z cukrem, dodajemy masę żółtkową, mąkę, mieszamy, wylewamy na mak. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C, pieczemy 40 minut na funkcji góra-dół. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia a następnie przekładamy na deskę do góry nogami, tak, żeby masa makowa była na wierzchu. Z ciasta  zdejmujemy papier do pieczenia, a blachę wykładamy nowym papierem, wkładamy ciasto z powrotem na blachę biszkoptem na dół.

Przygotowujemy polewę:

Produkty na polewę dajemy do rondelka i cały czas mieszając gotujemy na małym płomieniu, aż polewa będzie się lała z łyżki jako cienka nieprzerwana strużka tzw. „do nitki”. Taką polewę od razu rozprowadzamy na cieście i posypujemy płatkami migdałowymi.

Smacznego :))

1 komentarz:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1