Uwielbiam ten barszcz na wigilię, chociaż niekoniecznie trzeba czekać cały rok, żeby go zrobić i zjeść ze smakiem. Jednak przynajmniej 5 dni wcześniej trzeba zrobić zakwas z buraków według tego przepisu i dodać go do barszczu.
Co potrzeba:
- 3 l wody,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 4 szt. ziela angielskiego,
- 1 garść suszonych grzybów,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 słoik 0,33 l buraków lub ugotowane i starte na grubych oczkach 4 średnie buraki,
- 1 l zakwasu z buraków z tego przepisu
Wykonanie:
Grzyby zalewamy gorącą wodą, przykrywamy, moczymy 30 minut, kilkakrotnie płuczemy w ciepłej wodzie, gotujemy na małym płomieniu 1,5 godziny, odcedzamy na sitku, zostawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy na malutkie kawałki. Do garnka dajemy marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy bez przykrycia ok. 1,5 godziny. Powinno zostać 2 l płynu. Dodajemy czerwone buraki ze słoika lub ugotowane i starte, gotujemy jeszcze 10 minut. Wszystko przelewamy przez sitko, do przecedzonego wywaru dodajemy pokrojone grzyby, zakwas z buraków, 1 łyżkę majeranku,1 łyżeczkę soku z cytryny, ogrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania, ponieważ barszcz straci swój piękny kolor. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Doskonały do uszek, krokietów, pasztecików...
Smacznego :))
buraki czerwone, marchewka, pietruszka, majeranek, sok z cytryny, cebula, grzyby
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1