Sałatka z kapusty pekińskiej z pomidorem, fetą, papryką, czerwoną fasolą i kindziukiem

Sałatka z kapusty pekińskiej z pomidorem, fetą, papryką, czerwoną fasolą i kindziukiem

Nie wiem, czy wiecie, że Kindziuk to wędlina litewska, twarda, długodojrzewająca i wędzona, robiona z kilku gatunków mięsa wieprzowego. Doprawiona dużą ilością czosnku, nieco słona, o wyrazistym smaku. Pokrojona w cienkie kawałki  może być doskonałym dodatkiem do sałatek.


Co potrzeba:
  • 1 ser  feta (270 g),

  • 50 g kindziuka,

  • 2 średnie pomidory,

  • 1/4 średniej kapusty pekińskiej,

  • 1/2 dużej czerwonej papryki,

  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g),

  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,

  • 4 łyżki oleju rzepakowego,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • sól
Wykonanie:

Do miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną w drobne paseczki, kropimy ją łyżeczką soku z cytryny. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, ser feta pokrojony w drobniejszą kostkę, fasolę przepłukaną zimną wodą i osączoną, kindziuk pokrojony w cienkie, drobne kawałki, paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy olej, czosnek granulowany i dwie szczypty soli. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na pół godziny do przegryzienia. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy, w razie konieczności dodajemy jeszcze odrobinę soli.

Smacznego :))

kapusta pekińska, czerwona papryka, kindziuk, sok z cytryny, czerwona fasola, pomidory, ser feta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1