Nie wiem, czy wiecie, że Kindziuk to wędlina litewska, twarda, długodojrzewająca i wędzona, robiona z kilku gatunków mięsa wieprzowego. Doprawiona dużą ilością czosnku, nieco słona, o wyrazistym smaku. Pokrojona w cienkie kawałki może być doskonałym dodatkiem do sałatek.
Co potrzeba:
- 1 ser feta (270 g),
- 50 g kindziuka,
- 2 średnie pomidory,
- 1/4 średniej kapusty pekińskiej,
- 1/2 dużej czerwonej papryki,
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g),
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól
Do miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną w drobne paseczki, kropimy ją łyżeczką soku z cytryny. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, ser feta pokrojony w drobniejszą kostkę, fasolę przepłukaną zimną wodą i osączoną, kindziuk pokrojony w cienkie, drobne kawałki, paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy olej, czosnek granulowany i dwie szczypty soli. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na pół godziny do przegryzienia. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy, w razie konieczności dodajemy jeszcze odrobinę soli.
Smacznego :))
kapusta pekińska, czerwona papryka, kindziuk, sok z cytryny, czerwona fasola, pomidory, ser feta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1