Polędwiczki wieprzowe są jednym z najdelikatniejszych mięs, dlatego przygotowanie potrawy nie zabiera dużo czasu. Mięso jest delikatne i pyszne w smaku
Co potrzeba:
- 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg),
- 6 średnich cebul,
- sól,
- pieprz świeżo zmielony,
- czosnek granulowany,
- ostra mielona papryka,
- olej do smażenia,
- 1 pełna łyżka masła
Polędwiczki kroimy na plastry o grubości ok. 2,5 cm każdy, nieco rozpłaszczamy z dwóch stron dociskając ręką plastry mięsa do deski. Doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ostrą mieloną papryką. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju z 1 pełną łyżką masła, układamy pierwszą porcję przyprawionych polędwiczek tak, żeby nie nachodziły na siebie, smażymy na średnim płomieniu po 4 minuty z każdej strony, przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na patelnię wlewamy kolejne 4 łyżki oleju, układamy drugą porcję polędwiczek i również smażymy po 4 minuty z każdej strony. Usmażone przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na pozostały po smażeniu tłuszcz dajemy cebulę, smażymy na średnim płomieniu do miękkości i złotego koloru. Musicie bardzo często mieszać, żeby się nie przypaliła, w przeciwnym razie będzie gorzka i niesmaczna. Pod koniec smażenia do cebuli dodajemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli. Do usmażonej cebuli przekładamy z powrotem polędwiczki, całość podgrzewamy przed podaniem.
Smacznego :))
polędwiczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1