Taką sałatkę możecie podać zarówno na obiad jak i na przyjęcie
Co potrzeba do smażenia kotletów:
- 3 udźce z kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- Pieprz,
- Sól,
- 1 jajko,
- Bułka tarta,
- Olej do smażenia,
- 1/2 sałaty lodowej,
- 1/2 średniej kapusty pekińskiej,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1/2 dużej czerwonej papryki,
- 3 łyżki pokrojonej w drobną kostkę dyni,
- 2 łyżki pestek słonecznika,
- 2 łyżki prażonej cebulki,
- Sos winegret robiony w ten sposób,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- Grzanki do sałatek robione w ten sposób,
- Jajka,
- Tłuszcz do smażenia,
Udźce z kurczaka płuczemy, osączamy z wody, nacieramy czosnkiem przepuszczonym przez praskę posypujemy solą, pieprzem, obtaczamy w rozmąconym jajku, bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor jak kotlety. Wystudzone kotlety kroimy w kostkę. Do miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną drobno, sałatę lodową porwaną w mniejsze kawałki, odsączoną kukurydzę, paprykę pokrojoną w drobne kawałki, dynię, pestki słonecznika, prażoną cebulkę, sos winegret wymieszany z ostrą papryką, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę kotlety, mieszamy ponownie. Sałatkę układamy na talerzach lub w miseczkach, smażymy jajka sadzone w takiej ilości, żeby jedno przypadało na jeden talerz. Wykładamy delikatnie na sałatce, posypujemy grzankami bezpośrednio przed jedzeniem.
Smacznego :))
kapusta pekińska, papryka,pestki słonecznika, prażona cebulka, grzanki, sałata lodowa, kukurydza, dynia, udziec kurczaka, kurczak,
Rewelacyjny pomysł na sałatkę. Pycha!
OdpowiedzUsuńDzięki :D
OdpowiedzUsuń