Schab w sosie z pieczarkami, papryką i cebulą z kaszą jęczmienną


Schab w sosie z pieczarkami, papryką i cebulą z kaszą jęczmienną

Bardzo aromatyczne i lekkie danie na wszystkie dni tygodnia

Co potrzeba na sos:
  • 400 g schabu,
  • 800 g pieczarek,
  • 1 duża czerwona, mięsista papryka,
  • 2 duże cebule,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu,
  • 1 mała papryczka chilli,
  • 1 pełna łyżka masła,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej typ 450
  • Olej do smażenia,
  • Sól,
Co potrzeba do gotowania kaszy:
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie sosu:

Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy, osączamy, kroimy do miski na kawałki. Do następnej miski kroimy dość drobno cebulę, a do kolejnej kroimy paprykę w mniejsze paski. Schab kroimy na plastry o grubości 5-7 mm a następnie każdy plaster kroimy w słupki o szerokości 1 cm. Na dużą i wysoką patelnię dajemy 4 łyżki oleju do smażenia, rozgrzewamy, dajemy pokrojony schab, 1 płaską łyżeczkę soli, smażymy na średnim płomieniu do niewielkiego zrumienienia mięsa bardzo często mieszając, żeby się nie spiekło. Usmażony schab przekładamy bez tłuszczu do osobnej miski. Na patelnię po smażeniu schabu dajemy masło, przekładamy pokrojone pieczarki, posypujemy 1 płaską łyżeczką soli, smażymy na średnim płomieniu, aż do momentu, kiedy cały płyn się wysmaży. Usmażone pieczarki przekładamy do miski z usmażonym schabem. Na patelnię dolewamy 2 łyżki oleju, dajemy cebulę, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, smażymy na mniejszym płomieniu do zeszklenia cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodajemy pokrojoną paprykę, ziele angielskie, liścia laurowego, mieszamy, smażymy do zeszklenia papryki. Do gotowej papryki z cebulą przekładamy z powrotem usmażony wcześniej schab z pieczarkami, wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy pokrojoną bardzo drobno papryczkę chilli bez pestek, lub z pestkami, jeśli lubicie ostre dania, mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy na mniejszym płomieniu 50 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie do kubka dajemy mąkę, pieprz i 1/2 szklanki wody, dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek, wlewamy do mięsa, mieszamy, gotujemy ok. 2 minut do zagęszczenia sosu.

Gotujemy kaszę:
Do garnka z grubym dnem dajemy wszystkie składniki do ugotowania kaszy, stawiamy na dużym płomieniu, mieszamy, czekamy, aż się zagotuje, zmniejszamy płomień, przykrywamy, gotujemy na bardzo małym płomieniu 7 minut od czasu do czasu mieszając. Po wyłączeniu płomienia dokładnie mieszamy, zostawiamy pod przykryciem do napęcznienia kaszy i pochłonięcia reszty płynu (ok. 10 minut).

Smacznego :))

schab, pieczarki, papryka, cebula, kasza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1