Udziec z indyka pieczony w ziołach

Udziec z indyka pieczony w ziołach


Kruche, soczyste mięso, doskonałe na ciepło na obiad i na zimno jako dodatek do kanapek. Sprawdzi się również na stole w czasie przyjęcia i świąt


Co potrzeba:
  • 1.5 kg udźca z indyka bez kości,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Czosnek granulowany,
  • Gotowa mieszanka przypraw: pomidor suszony, bazylia, czosnek granulowany,
  • 6 łyżek oleju do smażenia,
  • 15 gałązek tymianku świeżego lub mrożonego
Wykonanie:

Umyte mięso posypujemy obficie przyprawami z każdej strony. Do wyższej i szerszej patelni przystosowanej do pieczenia w piekarniku dajemy olej, układamy gałązki tymianku, dajemy mięso, przykrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie mięso odwracamy, przykrywamy pokrywką, pieczemy 20 minut. Odwracamy mięso jeszcze raz i pieczemy 10 minut. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na patelni pod lekko uchyloną pokrywką, żeby odpoczęło ok. 15 minut.

Smacznego :))

indyk,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1