Kruche, soczyste mięso, doskonałe na ciepło na obiad i na zimno jako dodatek do kanapek. Sprawdzi się również na stole w czasie przyjęcia i świąt
Co potrzeba:
- 1.5 kg udźca z indyka bez kości,
- Sól,
- Pieprz,
- Czosnek granulowany,
- Gotowa mieszanka przypraw: pomidor suszony, bazylia, czosnek granulowany,
- 6 łyżek oleju do smażenia,
- 15 gałązek tymianku świeżego lub mrożonego
Umyte mięso posypujemy obficie przyprawami z każdej strony. Do wyższej i szerszej patelni przystosowanej do pieczenia w piekarniku dajemy olej, układamy gałązki tymianku, dajemy mięso, przykrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie mięso odwracamy, przykrywamy pokrywką, pieczemy 20 minut. Odwracamy mięso jeszcze raz i pieczemy 10 minut. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na patelni pod lekko uchyloną pokrywką, żeby odpoczęło ok. 15 minut.
Smacznego :))
indyk,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1