Domowej szyneczki nie zastąpią te ze sklepu. Raz zrobiona zagości na stałe w Waszym domu. Do jej zrobienia będziecie potrzebować dużej puszki i rękawa do pieczenia. Ja wykorzystałam puszkę po karmie dla mojego psa.
Co potrzeba:
- 1 kg udźca z kurczaka,
- 1 płaska łyżka żelatyny,
- 6 dużych ząbków czosnku,
- 1 i ½ płaskiej łyżeczki soli,
- ½ płaskiej łyżeczki pieprzu,
- 1 płaska łyżeczka oregano,
- 1 płaska łyżeczka tymianku,
- 1 płaska łyżeczka bazylii
Udźce kroimy na małe kawałki, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i resztę składników, dokładnie mieszamy, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na dobę. Po tym czasie do dużej, czystej puszki wkładamy związany na spodzie rękaw do pieczenia, napełniamy go mięsem, dociskamy, zawiązujemy na górze. Puszkę z mięsem ustawiamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C. Pieczemy 1 godzinę na termoobiegu. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, ale pozostawiamy w puszcze do wystudzenia. Chłodne wstawiamy z puszką do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie możemy je wyjąć w puszki i rękawa.
Smacznego :))
kurczak, udziec kurczaka, żelatyna, czosnek
ciekawe postaram sie wyprobowac ,bo te wedlinu sa okropne!
OdpowiedzUsuńNie ma jak swoja domowa wędlina
OdpowiedzUsuń