Smalec domowy ze słoniny i boczku z cebulą


Smalec domowy ze słoniny i boczku z cebulą

Taki smalec robiła moja babcia i mama, zajadaliśmy się nim, aż nam się uszy trzęsły. Teraz ja go robię i nie muszę nikogo namawiać do jedzenia. Domownicy sami mnie proszą, żebym im dała :)


Co potrzeba:
  • 1 kg słoniny bez skóry,
  • 1 kg boczku surowego bez żeber i skóry,
  • 700 g cebuli,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:

Słoninę i boczek mielimy bez skóry przez maszynkę na grubych oczkach, przekładamy do szerokiego garnka z powłoką nieprzywierającą, wytapiamy na bardzo małym płomieniu bardzo często mieszając ok. 40 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną drobno cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, sól, mieszamy, smażymy całość jeszcze ok. 2 godzin na małym płomieniu co jakiś czas mieszając. Cebula powinna być miękka podobnie jak boczek. Gorący smalec przelewamy do słoiczków, zakręcamy, zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1