Łopatka pieczona w ten sposób jest delikatna i soczysta,
doskonale nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek
Co potrzeba:
- 1,2 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej,
- 1 duża główka czosnku + 5 ząbków czosnku,
- Ok. 30 gałązek tymianku świeżego lub mrożonego,
- 2 liście laurowe,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- Czosnek granulowany,
- Sól,
- Pieprz,
- Tymianek suszony,
- Oregano,
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Łopatkę myjemy, osączamy z wody, szpikujemy obranymi ząbkami czosnku,
obsypujemy obficie solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, oregano i czosnkiem granulowanym
z każdej strony. Do garnka z teflonem przystosowanym do pieczenia w piekarniku
dajemy 8 łyżek oleju, liście laurowe, ziele angielskie, układamy na tym łopatkę
wieprzową. Główkę czosnku w łupinach kroimy na pół w poprzek ząbków, układamy
obok mięsa krojeniem do góry, układamy gałązki tymianku obok mięsa, przykrywamy
pokrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 1 godzinę na
termoobiegu, po tym czasie mięso odwracamy, pieczemy 30 minut, odwracamy
ponownie, pieczemy 10 minut. Gotowe mięso wyjmujemy z piekarnika, odwracamy,
zostawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut, żeby odpoczęło.
Smacznego :))
łopatka wieprzowa, wieprzowina, tymianek, oregano, czosnek, pieczeń
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1