Łopatka wieprzowa pieczona z czosnkiem i ziołami

Łopatka wieprzowa pieczona z czosnkiem i ziołami

Łopatka pieczona w ten sposób jest delikatna i soczysta, doskonale nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek

Co potrzeba:
  • 1,2 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej,
  • 1 duża główka czosnku + 5 ząbków czosnku,
  • Ok. 30 gałązek tymianku świeżego lub mrożonego,
  • 2 liście laurowe,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • Czosnek granulowany,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Tymianek suszony,
  • Oregano,
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

Łopatkę myjemy, osączamy z wody, szpikujemy obranymi ząbkami czosnku, obsypujemy obficie solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, oregano i czosnkiem granulowanym z każdej strony. Do garnka z teflonem przystosowanym do pieczenia w piekarniku dajemy 8 łyżek oleju, liście laurowe, ziele angielskie, układamy na tym łopatkę wieprzową. Główkę czosnku w łupinach kroimy na pół w poprzek ząbków, układamy obok mięsa krojeniem do góry, układamy gałązki tymianku obok mięsa, przykrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 1 godzinę na termoobiegu, po tym czasie mięso odwracamy, pieczemy 30 minut, odwracamy ponownie, pieczemy 10 minut. Gotowe mięso wyjmujemy z piekarnika, odwracamy, zostawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut, żeby odpoczęło.

Smacznego :))


łopatka wieprzowa, wieprzowina, tymianek, oregano, czosnek, pieczeń

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1