Mięso w takiej marynacie jest bardzo delikatne, kruche i soczyste. Można ją z powodzeniem wykorzystać do marynowania mięsa na grilla
Co potrzeba:
- 1,6 kg łopatki wieprzowej,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 6 gałązek tymianku
Co potrzeba na marynatę:
- 10 łyżek sosu sojowego ciemnego,
- 1 płaska łyżka miodu płynnego,
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 2 łyżeczki musztardy dijon,
- 1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
Wykonanie:
W dużym pojemniku mieszamy wszystkie składniki na marynatę,
wkładamy umytą i osączoną z wody łopatkę wieprzową, pokrywamy ją dokładnie
marynatą, zostawiamy na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie przekładamy łopatkę
do naczynia żaroodpornego lub naczynia z teflonem przeznaczonego do pieczenia w
piekarniku, wlewamy resztę marynaty, układamy pod mięso rozmaryn i tymianek,
przykrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C,
pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie odwracamy mięso, pieczemy 15
minut, odwracamy jeszcze raz, pieczemy 15 minut, ponownie odwracamy, pieczemy 15
minut, cały czas pod przykryciem. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiamy
przykryte mięso w piekarniku na ok. godzinę.
Smacznego :)
wieprzowina, sos sojowy, musztarda, miód, marynata, tymianek, rozmaryn
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1