Łopatka wieprzowa pieczona w marynacie z musztardą i sosem sojowym

Łopatka wieprzowa pieczona w marynacie z musztardą i sosem sojowym

Mięso w takiej marynacie jest bardzo delikatne, kruche i soczyste. Można ją z powodzeniem wykorzystać do marynowania mięsa na grilla

Co potrzeba:

  • 1,6 kg łopatki wieprzowej,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 6 gałązek tymianku

Co potrzeba na marynatę:

  • 10 łyżek sosu sojowego ciemnego,
  • 1 płaska łyżka miodu płynnego,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżeczki musztardy dijon,
  • 1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej

Wykonanie:

W dużym pojemniku mieszamy wszystkie składniki na marynatę, wkładamy umytą i osączoną z wody łopatkę wieprzową, pokrywamy ją dokładnie marynatą, zostawiamy na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie przekładamy łopatkę do naczynia żaroodpornego lub naczynia z teflonem przeznaczonego do pieczenia w piekarniku, wlewamy resztę marynaty, układamy pod mięso rozmaryn i tymianek, przykrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie odwracamy mięso, pieczemy 15 minut, odwracamy jeszcze raz, pieczemy 15 minut, ponownie odwracamy, pieczemy 15 minut, cały czas pod przykryciem. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiamy przykryte mięso w piekarniku na ok. godzinę.

Smacznego :)

 wieprzowina, sos sojowy, musztarda, miód, marynata, tymianek, rozmaryn

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1