- 1 kg śliwek,
- 2,5 szklanki mąki tortowej pszennej typ 450,
- 5 żółtek,
- 250 g masła zimnego,
- 2 nie czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 czubate łyżki cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Co potrzeba
na piankę:
- 5 białek,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 śmietany kwaśne 18% (każda po 330 g),
- 2 budynie śmietankowe w proszku (każdy po 40 g)
Wykonanie:
Śliwki płuczemy,
wycieramy, przekrajamy na połówki, bez pestek przekładamy na sitko. Robimy
kruche ciasto: Do miski lub robota dajemy mąkę, żółtka, masło pokrojone na małe
kawałki, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, cukier, wyrabiamy ciasto
ręcznie lub robotem. Dzielimy je na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Każdą
część zawijamy w folię spożywczą, dajemy do zamrażarki na godzinę. Ważne, żeby
dobrze się zamroziło. Dobrze zamrożoną większą część ciasta ścieramy na tarce
na grubych oczkach, dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy
równomiernie, delikatnie dociskając. Robimy piankę: ubijamy pianę z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy
śmietanę, miksujemy do połączenia składników, dodajemy budyń w proszku,
miksujemy do połączenia składników i delikatnego napowietrzenia. Po dodaniu
śmietany do ubitej sztywnej piany zrobi się ona rzadsza. Gotową pianę wylewamy
na ciasto, delikatnie ją rozprowadzamy równomiernie, na pianę rozkładamy śliwki
skórką do dołu. Drugą mniejszą część ciasta ścieramy na tarce na grubych
oczkach do miski, a następnie posypujemy równomiernie na śliwki. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180⁰C, pieczemy 50-60 minut na funkcji
góra-dół do złotego koloru.
Smacznego :))
śliwki, kruche ciasto, śmietana, budyń, masło, ekstrakt waniliowy
Ciasto fantastyczne. Wszyscy się zajadali ze smakiem i prosili o dokładkę .
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się ogromnie :)
UsuńSuper ciasto.👍
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń