Kruche ciasto ze śliwkami i śmietankową pianką

Kruche ciasto ze śliwkami i śmietankową pianką
Cudowne ciasto na kruchym spodzie z pachnącymi śliwkami zatopionymi w delikatnej, śmietankowej piance. Bez tego ciasta nie może się zacząć żaden sezon na śliwki. Przepis jest na blachę o rozmiarze 28 x 36 cm

 Co potrzeba na ciasto:

  • 1 kg śliwek,
  • 2,5 szklanki mąki tortowej pszennej typ 450,
  • 5 żółtek,
  • 250 g masła zimnego,
  • 2 nie czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 czubate łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Co potrzeba na piankę:

  • 5 białek,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 śmietany kwaśne 18% (każda po 330 g),
  • 2 budynie śmietankowe w proszku (każdy po 40 g)

Wykonanie:

Śliwki płuczemy, wycieramy, przekrajamy na połówki, bez pestek przekładamy na sitko. Robimy kruche ciasto: Do miski lub robota dajemy mąkę, żółtka, masło pokrojone na małe kawałki, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, cukier, wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem. Dzielimy je na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Każdą część zawijamy w folię spożywczą, dajemy do zamrażarki na godzinę. Ważne, żeby dobrze się zamroziło. Dobrze zamrożoną większą część ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach, dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, delikatnie dociskając. Robimy piankę: ubijamy pianę  z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy śmietanę, miksujemy do połączenia składników, dodajemy budyń w proszku, miksujemy do połączenia składników i delikatnego napowietrzenia. Po dodaniu śmietany do ubitej sztywnej piany zrobi się ona rzadsza. Gotową pianę wylewamy na ciasto, delikatnie ją rozprowadzamy równomiernie, na pianę rozkładamy śliwki skórką do dołu. Drugą mniejszą część ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach do miski, a następnie posypujemy równomiernie na śliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy 50-60 minut na funkcji góra-dół do złotego koloru.

Smacznego :))

śliwki, kruche ciasto, śmietana, budyń, masło, ekstrakt waniliowy

4 komentarze:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1