Ciekawy przepis na włożenie pomidorków koktajlowych do słoików. Trzeba jednak cierpliwie poczekać, aż przejdą zalewą. Przepis na zalewę wystarcza na 5 słoików 0,5 l
Co potrzeba:
- Pomidorki koktajlowe,
- Czosnek,
- Pieprz w ziarnach,
- Świeża bazylia,
- Olej
Co potrzeba na zalewę:
- 1 litr wody,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżka soli,
- 1 i 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%,
Wykonanie:
Pomidorki myjemy, pozbawiamy ogonków, zostawiamy do
obsączenia. Składniki na zalewę dajemy do garnka, doprowadzamy do wrzenia cały
czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił i nie przypalił. Zostawiamy do wystudzenia. Do
słoików dajemy po jednym dużym ząbku czosnku pokrojonym w plasterki, po 1
płaskiej łyżeczce pieprzu w ziarnach, upychamy delikatnie pomidory przekładając je kilkoma
listkami bazylii, wlewamy po 1 łyżce oleju, zalewamy zalewą zostawiając 1 cm od
brzegu. Słoiki wycieramy papierowym ręcznikiem, zakręcamy, wkładamy do garnka
wyłożonego ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 słoików, gotujemy 5 minut od momentu
zagotowania się wody w garnku. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z garnka,
zostawiamy do wystudzenia. Jeśli po 10 minutach zakrętki nie złapały, odwracamy
słoiki do góry dnem. Pomidorki są dobre do jedzenia po przynajmniej 1 miesiącu,
kiedy przejdą smakiem zalewy. Im dłużej poczekamy, tym lepszy będzie smak.
Smacznego:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1