Schab w sosie śmietanowo-porowo-cukiniowym

Schab w sosie śmietanowo-porowo-cukiniowym

Schab w doskonałym sosie pysznie smakuje z makaronem, ale sprawdzi się też z pieczywem

Co potrzeba:

  • 600 g schabu wieprzowego,
  • 500 g-600 g młodej cukinii,
  • 300 g-400 g pora,
  • 400 g śmietanki 30%,
  • 1/2 papryczki chili bez pestek,
  • Olej do smażenia,
  • Sól,
  • Pieprz

Wykonanie:

Cukinię oczyszczamy z pestek, kroimy w ćwierćplasterki bez obierania ze skóry, przekładamy do miski. Schab kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, następnie każdy plaster kroimy w słupki o grubości ok. 0,5 cm, przekładamy na patelnię z 5 łyżkami oleju, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, smażymy do zrumienienia, przekładamy bez tłuszczu na duży talerz. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju, dajemy cukinię, smażymy do zeszklenia i lekkiego zrumienienia na średnim płomieniu. Gotową przekładamy bez tłuszczu do schabu. Na patelnię dajemy por pokrojony w plasterki, paprykę chili pokrojoną w cienkie paseczki, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, smażymy do zeszklenia, gotowy przekładamy do osobnej miski. Na patelnię dajemy z powrotem mięso z cukinią, wlewamy 2 szklanki wody, przykrywamy, dusimy 40 minut. Po tym czasie dajemy usmażony wcześniej por, wlewamy śmietanę 30%, dusimy bez przykrycia 20-30 minut, aż sos nieco się zagęści. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :))

wieprzowina, por, cukinia, papryczka chili, śmietanka słodka 30%


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1