Ćwiartki kurczaka w cebulowych piórkach

Ćwiartki kurczaka w cebulowych piórkach

Co potrzeba:
  • 4 ćwiartki z kurczaka,

  • 6 dużych cebul,

  • ½ puszki kukurydzy,

  • 6 dużych ząbków czosnku,

  • 5 łyżek pikantnego keczupu,

  • Przyprawa typu Kucharek,

  • 3 gałązki rozmarynu,
Wykonanie:

Ćwiartki kurczaka myjemy, nacieramy Kucharkiem i odstawiamy na moment. Do naczynia żaroodpornego dajemy cebulę pociętą w piórka, na to dajemy kukurydzę, a następnie układamy ćwiartki kurczaka. Na ćwiartki dajemy przepuszczony przez praskę czosnek i porozrywany rozmaryn, a następnie całość polewamy keczupem. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika na 180 ° C, pieczemy 60 minut na termoobiegu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, pieczemy jeszcze 30 minut w temperaturze 170° C na termoobiegu. Następnie odwracamy udka na drugą stronę i jeszcze pieczemy 7-10 minut.

Smacznego :))

kurczak, ćwiartki kurczaka, kukurydza, keczup, cebula, rozmaryn

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1