Co potrzeba:
- Ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej,
- 80 dag pieczarek,
- Czosnek granulowany,
- Sól,
- Suszony tymianek,
- Olej do smażenia
Karkówkę kroimy w plastry grubości ok. 1,5 cm, rozbijamy na cienkie kotlety i prószymy tylko z jednej strony sporą ilością soli i czosnku granulowanego. Smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem układając powierzchnią bez przypraw na tłuszcz. Układamy tylko tyle kotletów, żeby nie nachodziły na siebie. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone przekładamy jeden obok drugiego do rondla i posypujemy obficie tymiankiem. W taki sam sposób smażymy resztę kotletów i układamy w rondlu jako kolejna warstwa, którą również posypujemy tymiankiem. Rondel przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 30 minut na termoobieg. Jeśli po tym czasie mięso będzie jeszcze twarde wyłączcie piekarnik i zostawcie mięso pod przykryciem na 10-15 minut. Na tłuszczu, który nam został po smażeniu kotletów na patelni smażymy pieczarki pokrojone na duże kawałki.
Smacznego :))
karkówka, wieprzowina, pieczarki,
proponuje spróbować proszę Pani mój przepis Skroić karkówkę na 1cm - 1,5cm plastry karkówka na 2,5 min na patelnie ( obsmażyć z obu stron ) - GRILLOWĄ !!!!!!!!! ( ważne patelnia ma się prawie dymić ) i czas gra wielką role po obsmażeniu. Zdejmujemy i dostawiamy, żeby odpoczeła 30 min !!!!! nic nie ruszamy!!!! po tym czasie kładamy do piekarnika ( 180st ) na 8 min !!!!!!!!!!! czas gra b, ważną role. Wyjmujemy zostawiamy jeszcze na 2 min. Ważne karkówka musi być dobrego sortu - podawać z ulubionym sosem, najlepiej z chrzanem. Pozdrawiam Gordon.
OdpowiedzUsuń